Για ρεαλιστικό σχέδιο με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας στο Ζάππειο το σχέδιο του κόμματός του για έξοδο από την οικονομική κρίση. «Θα δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, με λιγότερες θυσίες που πιάνουν τόπο και τις οποίες (θυσίες) μπορεί να αντέξει ο τόπος», δήλωσε ο κ. Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του...
Τόνισε ότι σκοπός μας είναι να βγούμε από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και για να βγούμε από τις δεσμεύσεις, θα πρέπει να γυρίσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη και να ανακτήσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα.
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι το σχέδιο του κόμματός του περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις, βασίζεται σε μελέτες, περιέχει συγκεκριμένους πίνακες και δε «βαδίζουμε δεξιά και αριστερά», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την κρίση χρέους σε κρίση δανεισμού» υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς και υπογράμμισε ότι η κατεύθυνση που έχει πάρει σήμερα η χώρα «δεν μας βγάζει από την κρίση, αλλά μας βυθίζει περισσότερο στην ύφεση».
Μεταξύ των «αντισταθμιστικών μέτρων» - όπως τα χαρακτήρισε - ο κ. Σαμαράς πρότεινε:
1) Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους
2) Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών.
3) Εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.
4) Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.
5) Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων.
6) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Επιπλέον, μίλησε για «πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα» και ανέφερε ενδεικτικά την «αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά μέτρα χρειάζονται και τα επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές, που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες». Ως παράδειγμα, έφερε την αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι δέσμευσή μας και θα το κάνουμε και αφού δεσμευόμαστε από το μνημόνιο, θα κόψουμε από αλλού», είπε.
Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων.
Επίσης, πρότεινε και σειρά αναπτυξιακών μέτρων που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εξήγησε, ότι ως αξιοποίηση, δεν εννοεί «εκποίηση ή ξεπούλημα των ασημικών». «Δεν σημαίνει να βγάλουμε στο σφυρί μνημεία ή χώρους, που συνδέονται με την ιστορία μας, ή με την εθνική μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η ακίνητη περιουσία του δημοσίου μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη και αναφέρθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ. «Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι 5 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς, μίλησε για μέτρα που «απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, αλλά που δεν τα επιτρέπει άμεσα το μνημόνιο». Τέτοια μέτρα υποστήριξε, είναι η μείωση των φόρων όλων των κατηγοριών με πρώτους τους έμμεσους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και τους φόρους εισοδήματος. «Μπορούμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, μόνο αν μειώσουμε τους συντελεστές», είπε και συμπλήρωσε: «Αλλο μέτρο είναι οι κλαδικές επενδύσεις, εκεί που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τη μεταποίηση».
Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς πρότεινε, οι μεγάλες επενδύσεις να υπάγονται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει την ιδιαίτερη εποπτεία των νέων υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, που «σήμερα έχει καταργήσει το ΠΑΣΟΚ».
πηγή-skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου