Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο κλείνοντας στο 5,2% από 5,4% που ήταν το Μάιο. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς περιμένουν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούλιο, μετά και τη δεύτερη αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, σε επίπεδο 12μήνου οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην...
βενζίνη 42,2%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 39,6%, στα διόδια 28,4%, στα καύσιμα 19,8%, στα ασφάλιστρα μεταφορών 18%, στα αλκοολούχα ποτά 14,3%, ενώ στον αντίποδα μειώσεις τιμών είχαμε στα φάρμακα 16,6%, στα νωπά φρούτα 14,1%, στα νωπά λαχανικά 7,9% και στο μεταλλικό νερό 2,4%.
Υποχώρηση σε σχέση με το Μάιο

Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, από 5,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) αυξήθηκε κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2009, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Σε σύγκριση με τον Μάιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,2% προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών:

* Κατά 18,9% της ομάδας " Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.
* Κατά 7,9% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.
* Κατά 18,2% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.
* Κατά 3,7% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.
* Κατά 3% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.
* Κατά 3,5% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.
* Κατά 5,1% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

Αντίθετα υποχώρηση των τιμών καταγράφηκε στα φάρμακα, κατά 16,6%, 14,1% στα νωπά φρούτα, 7,9% στα νωπά λαχανικά, 2,4% στο μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί έντονα ανοδικά τον Ιούλιο μετά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και τη νέα κούρσα των λιανικών τιμών των καυσίμων μη αποκλείοντας εκτίναξη ακόμα και στο 6% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο του έτους.

"Η κρατική ακρίβεια έρχεται να δώσει την χαριστική βολή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον επιχειρηματικό κόσμο που απαιτεί, άμεσα ,αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής και ιδιαίτερα της φορολογικής πολιτικής και την προσήλωση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται", δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου