Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σύγκρουση «κορυφής» την Τετάρτη για το Ασφαλιστικό

Στα «άκρα» αναμένεται να φτάσει την Τετάρτη η πολιτική αντιπαράθεση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς το λόγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής παίρνουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Το μεσημέρι, οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να διασταυρώσουν για άλλη μία φορά τα ξίφη τους, ενώ το βράδυ, πιθανότατα λίγο μετά τις 9, θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου...
Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική μετά το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν το ΚΚΕ και η Νέα Δημοκρατία.

Την Πέμπτη θα γίνει η ψηφοφορία επί τωφν άρθρων του νομοσχεδίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ μετά τη λήξη της διαδικασίας, ξεκινά η τελική φάση για την κατ' άρθρο και επί συνόλω ψήφιση του Ασφαλιστικού, την Πέμπτη.

Για την κυβέρνηση, όπως έχει λεχθεί πολλές φορές, η ψήφιση του Ασφαλιστικού αποτελεί παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν ανταρσίες από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής δήλωσε, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας εν όψει της ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό.

Ο Γ.Πεταλωτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τελευταίο στάδιο θα πεισθούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και θα υπερψηφίσουν το «ρεαλιστικό» ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχει αμφιβολία, καχυποψία, ακόμη και άγνοια πτυχών του νομοσχεδίου.
Όσον αφορά στους ανεξάρτητους βουλευτές, σύμφωνα με το Βήμα, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, δεν πρόκειται να το ψηφίσουν ούτε επί της αρχής.

Αντιθέτως, ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΝΔ Κώστας Κιλτίδης αναμένεται να το υπερψηφίσει επί της αρχής. Ως προς τη στάση που θα τηρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, αυτή εκτιμάται πως θα καθοριστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Λοβέρδος: «Ανατρέπεται ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών»

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας Ανδρ.Λοβέρδος είπε ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι μία «πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους».

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, ο υπουργός χαρακτήρισε λάθος τον «διλημματικό τόνο» που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και κατηγόρησε τον Αντ.Σαμαρά ότι αν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Κατά τον υπουργό, υπάρχει ελπιδοφόρο μήνυμα από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές.

«Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης «κατέστησαν όροι των δανειστών», κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010.

Διαβεβαίωσε, όμως, ότι «όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε».

Για «εκπήρωση χρέους» μιλά ο Γ.Ραγκούσης

Εκπλήρωση χρέους Δικαιοσύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γάννης Ραγκούσης την ανάγκη υπερψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Αν συνεχίζαμε έτσι, αν δεν επεμβαίναμε τώρα, θα ήταν ζήτημα λίγων ετών να μην υπάρξει πλέον ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή κοινωνικό κράτος πρόνοιας», είπε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σημείωσε ότι η προηγούμενη γενιά δεν ανέλαβε την ευθύνη που της αναλογούσε, «όπως δεν τις ανέλαβαν και όλες οι κυβερνήσες, με αποκορύφωση τους τραγικούς χειρισμούς κα παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Το καίριο λοιπόν δίλημμα είναι, αν θα ανταποκριθούμε στην πολιτική μας ύπαρξη και στην ευθύνη της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ όλα τα άλλα είναι απλώς ενδιαφέρουσες πολιτικές προσεγγίσεις» πρόσεθσε.

Για πρώτη φορά, συνέχισε, γονείς παίρνουν τα βάρος στις πλάτες τους, αφαιρώντας τα βάρη από τα παιδιά τους: «Όποιος αυτή τη στιγμή λέει όχι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι σαν να το αφήνει να καταρρεύσει στα χέρια των παιδιών μας, και μάλιστα των πιο αδύνατων» τόνισε.

πηγή-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου