Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Μέτρηση ρύπων με στοιχεία από δορυφόρους

Ένα πρωτότυπο σύστημα που μετρά τους εναέριους ρύπους με τη χρήση στοιχείων από δορυφόρους εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα. Σύμφωνα με το νομάρχη, είναι το πρώτο σύστημα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί δεδομένα από δορυφόρο. Το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την ονομασία SMAQ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της νομαρχίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και συνεργάτες του από την Ιταλία...
Οι μετρήσεις γίνονται ανά 15 λεπτά και καλύπτουν περιοχές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα εκεί όπου λειτουργούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος, μεγάλη υπέρβαση των ορίων για την ατμοσφαιρική ρύπανση είχε σημειωθεί στις 15 Ιουνίου στο λεκανοπέδιο του Αμυνταίου, λόγω της λειτουργίας μονάδας της ΔΕΗ, των αυξημένων θερμοκρασιών και της άπνοιας.

Σχετικά με τις ενέργειες της νομαρχίας σε περίπτωση νέας υπέρβασης των ορίων ο νομάρχης επεσήμανε ότι η νομαρχία θα απευθύνεται στη ΔΕΗ, ζητώντας της να μειώσει την παραγωγή ενέργειας και τη δραστηριότητα στα ορυχεία μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

πηγή-skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου