Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Συνεχίστηκε και το 2009 το πάρτι διαφθοράς στο Δημόσιο

Κραυγαλέες περιπτώσεις φαινομένων διαφθοράς στο Δημόσιο περιλαμβάνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2009 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι έλεγχοι των επιθεωρητών εντόπισαν σημαντικές παραβάσεις στο «πόθεν έσχες» δημοσίων υπαλλήλων, με σοβαρότερη την περίπτωση πρώην συνδικαλιστή στο υπουργείο Πολιτισμού και νυν συνταξιούχου, που διατηρεί καταθέσεις ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ...

Η "χρυσή" περιουσία του συνταξιούχου του Δημοσίου δεν δικαιολογήθηκε ποτέ στη δήλωση "πόθεν έσχες", ενώ οι καταθέσεις του ήταν και αφορολόγητες, βάσει εγκυκλίου του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα η οποία ανακλήθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οι επιθεωρητές "ανακάλυψαν" επίσης πανεπιστημιακό γιατρό του ΕΣΥ που αποφάσισε να εργαστεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο παίρνοντας μαζί του 440 φακέλους ασθενών του. Στο χώρο της υγείας, επίσης, διευθύντρια του αρμόδιου υπουργείου συμμετείχε  -έναντι αμοιβής - σε 31 επιτροπές.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εκτίμησε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση ο νέος νόμος για την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων της διοίκησης, τονίζοντας ότι "θα βάλει φρένο στο μεγάλο φαγοπότι" που όπως είπε χαρακτηριστικά, εντοπίζεται στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Για τις κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς, όπως του "πάμπλουτου" συνταξιούχου του Δημοσίου, ο οποίος ως ενεργεία υπάλληλος διαχειρίζονταν μεταξύ άλλων και τα ζητήματα υπερωριών του προσωπικού, ο  επικεφαλής της Αρχής, Λέανδρος Ρακιντζής παραπέμπει πλέον στο στάδιο της απόδοσης ευθυνών και κυρώσεων.

Οι "χρυσοί" εργολάβοι στους δήμους και στον ΟΣΚ

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσια έκθεσης, οι περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς σημειώθηκαν στους δήμους και κοινότητες, στις δημόσιες υπηρεσίες, και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Το 40% των καταγγελιών αφορούσε στην περιφέρεια Αττικής. Πρωταθλητές για μία ακόμη φορά είναι οι τομείς της οικονομικής διαχείρισης (εφορίες) και της πολεοδομίας.

Ενδεικτικά, ύστερα από έρευνα στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς, προέκυψαν πλαστά παραστατικά κατά την έκδοση αδειών κυκλοφορίας για 1.200 μηχανήματα. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Ρακιντζής εντοπίστηκαν αμοιβές στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) "υψηλότερες και από αυτές του πρωθυπουργού".

Προεκλογικές προσλήψεις από το παράθυρο

Από τη λίστα της διαφθοράς δεν έλειψαν και οι προεκλογικές τακτοποιήσεις. 39 αναιτιολόγητες προσλήψεις στην Κτηματολόγιο Α.Ε., πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, χωρίς προκήρυξη ή πρόσκληση ενδιαφέροντος και 25 συμβάσεις μίσθωσης έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου οι οποίες υπογράφησαν προεκλογικά και προέκυψαν ως σχέσεις εξαρτημένης εργασίας.

Από το Μάρτιο του 2004 έως τον Οκτώβριο του 2009, ο αριθμός των εργαζομένων στην ΤΡΑΜ Α.Ε. αυξήθηκε κατά 250%, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανάλογη ανάπτυξη του δικτύου της. Η εταιρεία παρουσίασε συσσωρευμένες ζημίες άνω των 100 εκατ. ευρώ.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου