Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Πράσινα οχήματα έρχονται στο Δημόσιο

Ανοίγει ο δρόμος για την προμήθεια στο Δημόσιο «καθαρών» οχημάτων (υβριδικά, ηλεκτρικά, με υδρογόνο, βιοκαύσιμα κ.λ.π.), καθώς και άλλων υλικών που θα πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία»...
όλες οι εταιρείες που παρέχουν ενέργεια στους καταναλωτές (ηλεκτρική, φυσικό αέριο κ.λ.π.) θα πρέπει να διαθέσουν, έναντι τμήματος μετρητές σε κατοικίες και επιχειρήσεις που θα μετρούν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας.

Αυτά προβλέπει μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Μέτρα για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις».

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, που κατέθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρπίλη στη Βουλή, πρόκειται ουσιαστικά για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας.

Τίθεται μέχρι το τέλος Απριλίου του 2016, εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 9% της μέσης ετήσιας τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Το Δημόσιο και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα καλούνται να διαδραματίσουν υποδειγματικό ρόλο στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, τίθενται ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δημοσίου και προβλέπεται η αντικατάσταση ή αναβάθμιση μη ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού

Προβλέπεται δε, με την έκδοση υπουργικής απόφασης:

α) η ποσόστωση καθαρών οχημάτων, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου,

βιοκαυσίμου, υδρογόνου στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς,

β) η διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών μεσαίων και βαρέων οχημάτων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δημοσίας χρήσης άνω των 3,5 τόνων και ηλικίας άνω της δεκαετίας,

γ) η διαδικασία προμήθειας οχημάτων με βάση την ετικέτα οικονομίας καυσίμου, ως κριτήριο επιλογής.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου