Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ο «Μυστικός Δείπνος» αποκαλύπτει κι άλλα μυστικά

Ο Μυστικός Δείπνος -που έχει μελετηθεί πάμπολλες φορές, έχει διερευνηθεί εξονυχιστικά, έχει σατιριστεί και αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους πίνακες σε όλο τον κόσμο- συνεχίζει να αποκαλύπτει μυστικά. Οι ερευνητές Olivier Bauer, Nancy Labonté, Jonas Saint-Martin και Sébastien Fillion, από τη Σχολή Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, βρήκαν νέες ερμηνείες του φαγητού, που απεικονίζει ο Leonardo Da Vinci στο διάσημο καλλιτέχνημά του...
«Αναρωτιόμαστε γιατί ο Da Vinci επέλεξε αυτά τα συγκεκριμένα φαγητά, διότι δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που περιέγραψαν οι Ευαγγελιστές,» αναφέρει ο Bauer. «Γιατί διάλεξε ψωμί, ψάρια, αλάτι, κίτρα και κρασί; Γιατί η αλατιέρα είναι πεσμένη μπροστά από τον Ιούδα; Γιατί το ψωμί είναι φουσκωμένο;» Οι τέσσερις ερευνητές δεν αποδέχονται τις παρατραβηγμένες υποθέσεις του Dan Brown στο best-seller βιβλίο του, Κώδικας Da Vinci, αλλά συμφωνούν ότι ο καλλιτέχνης συμπεριέλαβε σύμβολα και σχόλια στην αναπαράστασή του. Προσπάθησε επίτηδες να μπερδέψει και να εξαπατήσει τον παρατηρητή με τα αντιφατικά του σύμβολα και τις διπλές έννοιες.

Για παράδειγμα, η πεσμένη αλατιέρα είναι παραδοσιακά σημάδι κακοτυχίας. Οι ερευνητές αναρωτιούνται εάν αντί να υποδηλώνει την προδοσία του Ιούδα, η αλατιέρα μπορεί να υπαινίσσεται την αποκατάστασή του. Θα μπορούσε να είχε επιλεγεί για να παίξει το ρόλο του προδότη. Και γιατί είναι ο μοναδικός που έχει μπροστά του άδειο πιάτο; Θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι πλήρης και κακόβουλος ή πως είναι ο μόνος που δεν εξαπατήθηκε;

Και τα ψάρια όμως υπήρξαν θέμα πολλών μελετών. Αποτελούν ξεκάθαρα μία υπενθύμιση ότι ο Ιησούς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και πως επέλεξε τους Αποστόλους μεταξύ των ντόπιων ψαράδων. Εντούτοις, δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα ψάρια είναι ρέγκες ή χέλια.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Da Vinci άφησε επίτηδες διφορούμενο το είδος των ψαριών. Το χέλι στα ιταλικά λέγεται aringa, παρόλο που όταν γράφεται arringa σημαίνει «κατήχηση». Η ρέγκα στη βόρεια Ιταλία ονομάζεται renga, και σημαίνει «αυτός που αρνείται τη θρησκεία».

Ο πίνακας εξακολουθεί να συναρπάζει και να περιπλέκει τα πράγματα. Η συντήρησή του, που έγινε μεταξύ του 1979 και του 1999, έφερε στο φως νέες λεπτομέρειες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, προκάλεσαν ένα νέο κύμα ερευνών και ερμηνειών για ένα από τα πιο διάσημα καλλιτεχνήματα στον κόσμο.

πηγή-news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου