Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Στις καυτερές πιπεριές το μυστικό για την αντιμετώπιση του πόνου

Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου είδους αναλγητικού, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στο ανθρώπινο σώμα, και συγκεκριμένα στα σημεία του πόνου, υπάρχει μια ουσία παρόμοια με την καψαϊσίνη.
Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, εμποδίζοντας την παραγωγή αυτής της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούμε να σταματήσουμε τον πόνο.
Η καψαϊσίνη είναι το βασικό συστατικό των κόκκινων πιπεριών, που δίνει την αίσθηση ότι «καίνε»...

Αυτό το πετυχαίνει καθώς εισέρχεται στους υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματος.
Με παρόμοιο τρόπο, όταν το σώμα τραυματίζεται, απελευθερώνει ουσίες σαν την καψαϊσίνη, οι οποίες επίσης προκαλούν πόνο καθώς εισέρχονται στους υποδοχείς.
Όπως δήλωσε ο δρ. Kenneth Hargreaves, καθηγητής στην οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, το επόμενο βήμα της επιστημονικής του ομάδας είναι να προσπαθήσει να εμποδίσει αυτά τα «νέα μονοπάτια του πόνου».
Εργαστηριακές μελέτες σε πειραματόζωα, και συγκεκριμένα ποντίκια, έδειξαν ότι η αφαίρεση ενός γονιδίου από τους υποδοχείς μπορεί να σταματήσει την ευαισθησία στην καψαϊσίνη.
Εφοδιασμένοι με αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη δημιουργία φαρμάκων που θα κάνουν κάτι παρόμοιο.
«Αυτή είναι μια μεγάλη ανακάλυψη που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τους μηχανισμούς του πόνου. Ανακαλύψαμε μια οικογένεια ενδογενών μορίων, σαν την καψαϊσίνη, που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του τραυματισμού. Τώρα μπορούμε να σταματήσουμε τους μηχανισμούς του πόνου με μια νέα σειρά φαρμάκων που δεν θα είναι εθιστικά», τόνισε ο δρ. Hargreaves.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα φάρμακα που θα δημιουργήσουν θα μπορούν να θεραπεύσουν διαφορετικούς τύπους χρόνιου πόνου, που προκαλούνται από τον καρκίνο ή φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου