Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Guardian blog: Λεπτό προς λεπτό σοβαρές και μη εξελίξεις για την ελληνική οικονομία

Λεπτό προς λεπτό μεταδίδει τις ραγδαίες εξελίξεις για την τύχη της ελληνικής οικονομίας και κατ΄επέκατση της ευρωπαϊκής, το blog της ιστοσελίδας της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Οι ειδήσεις ανεβαίνουν σε ζωντανό χρόνο και αφορούν από την κοινή συνέντευξη Τύπου Σόιμπλε, Στρος Καν και Τρισέ μέχρι ανέκδοτα για την Ελλάδα που δημοσιεύονται στο Twitter.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες το μεσημέρι το blog...
«η συνέντευξη Τύπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Η είδηση ουσιαστικά είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ακόμη, αλλά πως σύντομα πρόκειται να καταλήξουμε» και παραθέτει αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Στρος Καν, Σόιμπλε και Τρισέ.

14:34 : «Πάρτε όλοι βαθιές ανάσες. Ο Τρισέ μόλις διέψευσε τις φήμες ότι έχει συμφωνηθεί σχέδιο βοήθειας ύψους 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα» σημειώνει, ενώ στις 13:06 παραθέτει ένα σχόλιο αναγνώστη της ιστοσελίδας, που συμβουλεύει την Ελλάδα να πει στην Standard & Poor's «να ξεκουμπιστεί
». Με το συγκεκριμένο σχόλιο συμφωνούσαν - μέχρι εκείνη την ώρα - άλλοι 233 αναγνώστες.
«Θεωρείται ότι η Γερμανία πρέπει να υποστηρίξει τη διάσωση της Ελλάδας» ρωτάει τους αναγνώστες, προτρέποντάς τους να δώσουν την απάντησή τους σε ειδική σελίδα που έχει διαμορφωθεί για αυτό το ζήτημα.
Σχολιάζοντας χιουμοριστικά τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΟΟΣΑ, Angel Gurria, ότι η ελληνική κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να μεταδίδεται σε άλλες χώρες, ο αρθρογράφος του blog σημειώνει με υπερηφάνεια ότι έχει πλέον στη διάθεσή του όλες τις λεπτομέρειες για τον «ιό», στον οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα. Επισημαίνει όμως και μια διόρθωση: «έχουμε την ταυτότητα του ατόμου που το δήλωσε και πρόκειται για μεγάλη επιτυχία». Ο Gurria είχε δηλώσει νωρίτερα: «Η κρίση είναι σαν τον ιό Εμπόλα. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μολυνθεί, πρέπει να κόψεις το πόδι σου αν θες να επιβιώσεις».
Άλλη μια είδηση που δημοσιεύει είναι ότι η Ladbrookes, η κορυφαία εταιρία online στοιχημάτων και παιχνιδιών στον κόσμο έχει μειώσει τις πιθανότητες η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη πριν το τέλος του 2010 σε 13/8. «Για να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για μια ελάχιστη αλλαγή σε σχέση με τις χθεσινές πιθανότητες των 7/4 για "την άρρωστη της Ευρώπης" να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα» σχολιάζει στις 11:28.

11:21 : Μπορεί να θυμάστε ότι πριν από μερικούς μήνες Γερμανοί πολιτικοί επέμεναν να πουλήσει η Ελλάδα τα πολύτιμα έργα τέχνης της και τα ιστορικά της κτίρια ως αντίτιμο για τη διάσωση... Οι Josef Schlarmann και Frank Schaeffler πρότειναν ακόμη και τη θυσία καναδυό νησιών. Ε, λοιπόν, χάρη στη μαγεία του Twitter έχουμε μια προσφορά: @chriskoski Αγαπητή Ελλάδα, διατίθεμαι να πληρώσω μέχρι και 20 δολάρια, μετρητά, για ένα ή περισσότερα νησιά. (Χωρίς Μινώταυρο, παρακαλώ!) Ακούω 30 δολάρια;

Άμεση ανταπόκριση υπάρχει και για την τιμή των spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού. Στις 10:47, το ελληνικό spread έφτασε τις 911 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο να ασφαλίσεις το ελληνικό χρέος παρά οποιασδήποτε άλλης χώρας. (Η Βενεζουέλα στις 836μ.β. έχει μόλις εκτοπιστεί)
«Κάθε κρίση, όμως, είναι και μία... ευκαιρία να κάνουμε μερικές πλάκες» υπογραμμίζει και παραθέτει ορισμένα ανέκδοτα που αναδημοσιεύει στο Twitter ο Harry Wallop της εφημερίδας Daily Telegraph.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου