Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Λίμνη Καστοριάς: έρευνα από το ΙΓΜΕ για την ποιότητα των υδάτων της

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για την ανάλυση της ποιότητας των υδάτων της λίμνης Καστοριάς, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται το οικοσύστημα της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», o νομάρχης Καστοριάς, Γιάννης Λιάντσης, γνωστοποίησε ότι...
η νομαρχία υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΙΓΜΕ, ύψους 35,000 ευρώ και οι επιστήμονες αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες μέσα σε ένα μήνα περίπου.
«Η λίμνη έχει δεχτεί μεγάλη επιβάρυνση από φερτά υλικά, φυτοφάρμακα ακόμη και αστικά λύματα πριν ξεκινήσει να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός» τόνισε ο νομάρχης.
Επίσης, με αφορμή την επανεξέταση από του ΥΠΕΚΑ του προεδρικού διατάγματος για τον φορέα διαχείρισης της λίμνης της Καστοριάς, προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό νέα επιστημονικά και λειτουργικά στοιχεία, ο κ. Γιάννης Λιάντσης επισήμανε ότι το θέμα είχε περάσει από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ σημειώθηκαν καθυστερήσεις από το ΣτΕ.
«Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες σύστασης του φορέα δημιουργεί προβλήματα γιατί αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιος έχει την ευθύνη» τόνισε ο ίδιος.
Επίσης ανέφερε ως χαρακτηριστικό πρόβλημα, το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμη, τον προσδιορισμό της στάθμης των υδάτων της λίμνης.
«Κατά τα πλημμυρικά φαινόμενα πριν από λίγο καιρό λαμβάναμε μέτρα για την μείωση της στάθμης των υδάτων, ωστόσο τώρα που τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι εκείνη η στάθμη που θα διασφαλίζει την οικολογική ισορροπία της λίμνης και την αποφυγή φαινομένων λειψυδρίας στο μέλλον. Για να προσδιοριστούν αυτά τα επίπεδα υδάτων θα πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες έρευνες υπό τον φορέα διαχείρισης» πρόσθεσε ο νομάρχης.

πηγή-.i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου