Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Πώς επηρεάζει τη καθημερινότητα η απόφαση της Κυβέρνησης

Η προσφυγή της Ελλάδας στο πακέτο βοηθείας της ΕΕ και του ΔΝΤ, σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές τόσο στη λειτουργία του κράτους, όσο και στη καθημερινότητα του πολίτη.
Από εδώ και πέρα, όλες οι δραστηριότητες του κράτους που αφορούν τα οικονομικά θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται από τους ξένους τεχνοκράτες. Δηλαδή, καμιά δαπάνη ή έσοδα δεν θα είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά των δανειστών της Ελλάδας...

Ασφαλιστικό. Για το ασφαλιστικό είναι δεδομένο οτι οι συντάξεις θα δίνονται πολύ αργότερα απ' οτι δίνονται σήμερα, οτι θα ανέβουν τα όρια ηλικίας και μάλιστα με έμμεσο και όχι με άμεσο τρόπο, αφού θα αναγκάζεται ο εργαζόμενος εκ των πραγμάτων να παραμείνει στην εργασία του. Άμεσα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στην δομή των ασφαλιστικών ταμείων με το κράτος να τα χρηματοδοτεί σε πολύ μικρότερο βαθμό και αναλογία απ' οτι γίνεται σήμερα...
 

Εργασία - Ιδιωτικός τομέας
 
Αναμένονται μειώσεις μισθών και επιδομάτων με σκοπό να  τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στο 2010 παρά το γεγονός οτι η κυβέρνηση τονίζει με κάθε ευκαιρία οτι αυτό δεν είναι το πρόβλημα της εργασίας.

Αναμένεται επίσης ελαστικοποίηση των εργασικών σχέσεων που πρακτικά σημαίνει κατάργηση του ορίου απολύσεων και αλλαγή εκ βάθρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, το σενάριο που εξετάζεται είναι να μπορούν οι εργοδότες να ελαστικοποιήσουν το ωράριο εφαρμόζοντας την εβδομάδα 3-4 ημερών.
 
Εργασία - Δημόσιος τομέας

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο θα επιχειρηθεί συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με κάθε μέσο. Αυτό μπορεί να σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση κατάργηση θέσεων όπου μένουν κενές ή μετατάξεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες και οργανισμούς που καταργούνται.

Στην χειρότερη περίπτωση, σημαίνει ελεύθερες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Τράπεζες - Επενδύσεις

Οι τράπεζες από εδώ και πέρα θα είναι πιο αυστηρές  στον δανεισμό τους, ενώ οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις θα αξιολογούνται με μεγάλη αυστηρότητα πριν χορηγηθούν.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου