Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Η 1η ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία

Την πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποίησαν οι γιατροί ενός νοσοκομείου στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. Πιο συγκεκριμένα, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Βαλ ντε Χεμπρόν, σε έναν άνδρα που δεν μπορούσε να καταπιεί, να αναπνεύσει ή να μιλήσει κανονικά εξαιτίας ενός ατυχήματος πριν πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τοποθετήθηκαν στον ασθενή νέοι...
μύες προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλια, σιαγώνες, δόντια, στοματική κοιλότητα και ζυγωματικά οστά. Η ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου από ιατρική ομάδα 30 ατόμων και διήρκεσε 22 ώρες.

Βασικό μέλημα των γιατρών ήταν να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόσωπο του ασθενούς δεν θα έμοιαζε στον δότη, αλλά στο πρόσωπο που είχε πριν το ατύχημα. «Ο ασθενής έχει ουλές στο μέτωπο και στον λαιμό, οι οποίες σε λίγο καιρό δεν θα φαίνονται», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Πέρε Μπαρέτ. «Ο ασθενής είδε το είδωλό του στον καθρέπτη όταν το θέλησε και όταν οι ψυχολόγοι είπαν ότι ήταν έτοιμος. Αυτό έγινε μια εβδομάδα μετά την εγχείριση και η αντίδρασή του ήταν καλή. Ήταν ήρεμος και ικανοποιημένος», προσέθεσε ο κ. Μπαρέτ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 11 επεμβάσεις μεταμόσχευσης προσώπου, ωστόσο οι Ισπανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι αυτές έγιναν σε συγκεκριμένα τμήματα του προσώπου.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου