Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Επώδυνες αλλαγές φέρνει το ΔΝΤ

Από βαθιές και επώδυνες αλλαγές, αλλά και από ενδεχόμενες ευκαιρίες προκειμένου η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, συνοδεύεται η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ήδη το Ταμείο ζήτησε πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, επιπλέον περικοπή των δημοσίων δαπανών φέτος και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", το Ταμείο θα είναι αμείλικτο ως προς την...
αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πόρισμα που παρέδωσαν οι εμπειρογνώνομες στον υπουργό Οικονομικών επισημαίνουν ότι το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαρθρωτικές αλλαγές για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και προτείνουν τη δημιουργία ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ οι βαριές μορφές παραβάσεων θα επισύρουν αυστηρές ποινές και διώξεις. Το επώδυνο μοντέλο διάσωσης του ΔΝΤ επιβάλει και άλλα σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, όπως: μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα με περικοπή κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων και του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως επίσης και στο δημόσιο τομέα.
Για το ασφαλιστικό τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για εφαρμογή των αλλαγών από φέτος ή από το 2011 και όχι από το 2018.

πηγή-skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου