Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σημαντική μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων στις ΗΠΑ

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα για πολλούς Αμερικανούς εκδότες καθώς τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα δείχνουν σημαντική μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του εποπτεύοντος Γραφείου Κυκλοφοριών στις ΗΠΑ, τους τελευταίους έξι μήνες οι πωλήσεις των καθημερινών εφημερίδων μειώθηκαν κατά...
8,7% και οι πωλήσεις των κυριακάτικων εφημερίδων μειώθηκαν κατά 6,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα το 2009. Η κάμψη αφορά σχεδόν όλες τις μεγάλες εφημερίδες αλλά και πολλές μικρές. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εφημερίδες, η San Francisco Chronicle υπέστη τις σημαντικότερες ζημιές αφού οι πωλήσεις καθημερινών φύλλων μειώθηκαν κατά 22,7%.

Ανάμεσα στις 25 εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, οι 10 σημείωσαν μεγάλη πτώση πωλήσεων στα καθημερινά φύλλα, που ξεπερνά το 10%. Η κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων παραμένει υψηλότερη, αν και 5 από τις μεγαλύτερες εφημερίδες σημείωσαν διψήφια πτώση.

Η κυκλοφορία των Κυριακάτικων εφημερίδων μειώνεται σταδιακά εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο οι ρυθμοί πτώσης των πωλήσεων άρχισαν να επιταχύνονται το 2007 με αποκορύφωμα το 2009, όταν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν πια ορατές. Αν και η μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση που παρέχεται μέσω του Διαδικτύου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ευθύνες φέρουν και οι εκδότες, οι οποίοι θέλησαν να απευθυνθούν σε πιο «πιστούς» αναγνώστες, αυξάνοντας τις τιμές και μειώνοντας τα φύλλα.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου