Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με "Καλλικράτη"

Το νομοσχέδιο για τον "Καλλικράτη" που θα περιλαμβάνει και τον χάρτη των νέων δήμων και περιφερειών θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας τη Δευτέρα στην εκπομπή της ΝΕΤ "Προσκήνιο" και στον Γιάννη Πολίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων δήμων, η λειτουργία των οποίων θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες...
Συγχωνεύσεις και αυστηρός έλεγχος

Λιγότερους από 370 δήμους περιλαμβάνει ο χάρτης του Καλλικράτη, που αναμένεται να πάρει αύριο το "πράσινο φως" από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο "Καλλικράτης" εκτός από τις συνενώσεις των δήμων, θα επιφέρει συγχωνεύσεις χιλιάδων νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων:

    * Οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα θα μειωθούν στις 2.000.
    * Κατά 50% μειώνεται το αιρετό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης.
    * Από τις 50.000 θέσεις δημάρχων, νομαρχών, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, από τις οποίες το 80% είναι αμειβόμενες, θα μείνουν 25.000.

Η εξοικονόμηση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ. 800 εκατ. ευρώ. Έσοδα και δαπάνες των δήμων θα υπόκεινται σε αυστηρό προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, ενώ προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους δήμους.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου