Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Παρατείνεται η «Περιέργεια» για την αποστολή της NASA στον Άρη

Νέα εμπόδια προέκυψαν στην κατασκευή του υπερσύγχρονου «ρόβερ» που ετοιμάζει η NASA για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, ενόψει της προγραμματισμένης εκτόξευσης τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τελευταίας τεχνολογίας, κινούμενο επιστημονικό εργαστήριο που θα ταξιδέψει στον Άρη, με σκοπό να αναλύσει διεξοδικά τα πετρώματα, το έδαφος και συνεπώς το ενδεχόμενο οι περιβαλλοντικές συνθήκες να ήταν κάποτε ευνοϊκές για την εμφάνιση πρωτόγονης ζωής.

Έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου Mini Cooper και είναι γνωστό με το παρατσούκλι «Περιέργεια» (‘Curiosity’). Το κόστος του έχει εκτοξευτεί στα 2,5 δις. δολάρια, από τα 1,6 δις. που αρχικά προβλεπόταν, ενώ η κατασκευή του έχει συναντήσει μια σειρά από εμπόδια.

Η «Περιέργεια» είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το ταξίδι της το 2009, αλλά ορισμένα μηχανολογικά προβλήματα ανέβαλαν την εκτόξευση για το Νοέμβριο του 2011, όταν οι τροχιές της Γης και του Άρη θα βρεθούν και πάλι αρκετά κοντά. Αναμένεται να προσγειωθεί στην επιφάνεια του Άρη τον Αύγουστο του 2012.

Σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο, οι επιστήμονες πρέπει ακόμα να βρουν λύση σε 1.000 προβλήματα, ώστε το ρόβερ να είναι έτοιμο για αποχώρηση, αλλά οι ίδιοι δηλώνουν αισιόδοξοι.

Για παράδειγμα, η ασπίδα θερμότητας απέτυχε στα τεστ ασφαλείας, ενώ το ρομποτικό χέρι της «Περιέργειας» που συλλέγει τα δείγματα από το έδαφος χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου