Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η Google ξέρει πιο πολλά για μας από την ΚαΓκεΜπε, τη Στάζι ή τη Γκεστάπο


Με μόνο λίγες εβδομάδες να απομένουν*, πριν η Google λανσάρει την υπηρεσία της Street View, η κυβέρνηση στο Βερολίνο ξαφνικά άρχισε να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει. Αλλά η κυβέρνηση της καγκελάριου Μέρκελ προσέχει να μην στοχοποιήσει συγκεκριμένα την εταιρεία.
Γερμανοί σχολιαστές αναρωτιούνται μήπως επαναπροσδιορίζεται η έννοια της ιδιωτικής ζωής.

*Της Siobhán Dowling, για το spiegel.de (08/19/2010)

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν οι προβληματισμοί περί ιδιωτικής ζωής, πολλοί Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοί για την υπηρεσία Street View της Google. Τα σχέδια του αμερικάνικου γίγαντα της Google, να εισάγει στην αγορά μια χαρτογραφική εφαρμογή για 20 γερμανικές πόλεις πριν από το τέλος της χρονιάς, έχει επισύρει την μήνιν πολλών που θα προτιμούσαν τα σπίτια τους να μην εκθέτονται στην εφαρμογή

Αλλά η κυβέρνηση απέρριψε ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο από το ανώτερο νομοθετικό σώμα της Γερμανίας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, γιατί εστίαζε πάρα πολύ στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ είπε ότι, αντίθετα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εστιάσει γενικά σε διαδικτυακές, γεωγραφικές υπηρεσίες. Για αυτό το σκοπό έχει προσκαλέσει υπουργούς, καταναλωτές, ανώτερους υπαλλήλους πληροφοριών και προσωπικού απορρήτου καθώς και τις εταιρίες, τις οποίες αφορά, σε μια συνάντηση κορυφής στις 20 Σεπτεμβρίου, για να συζητηθεί ο καλύτερος τρόπος για τη συνέχεια.

Η Google, από την πλευρά της, έδωσε στους Γερμανούς τέσσερις βδομάδες να ζητήσουν να θολωθούν τα σπίτια τους, πράγμα το οποίο, όπως λέει η εταιρεία, υπερβαίνει αυτό, που απαιτείται από το νόμο να κάνει.

Η γερμανίδα Υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σναρενμπέργκερ την Πέμπτη υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα. Είπε ότι ένα νόμος αποκλειστικά για τη Google, δεν θα βοηθούσε, αφού θα σήμαινε, ότι η κυβέρνηση συνεχώς «θα προσπαθούσε να προλάβει τις νέες τεχνικές εξελίξεις».

«Προστασία των δεδομένων τώρα»

Μιλώντας στην εφημερίδα Σααρμπρύκερ Τσάιτουνγκ, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, για αυτό το λόγο, ότι μια γενική μεταρρύθμιση του μόνου περί προστασίας δεδομένων ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων υπηρεσιών.

Η Ρενάτε Κύναστ, μία αρχηγός των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον τρόπο με το οποίο «απλά κοιμότανε» κατά την διάρκεια της δημιουργίας του Street View. Η Google πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια φωτογραφίζοντας τους γερμανικούς δρόμους προετοιμάζοντας την υπηρεσία της. «Δεν χρειαζόμαστε μια στρογγυλή τραπέζη για τη Google, που θα αναβάλλει το θέμα και τις ερωτήσεις των ανθρώπων για ακόμα ένα χρόνο», λέει. «Χρειαζόμαστε κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων τώρα».

Και ο Πέτερ Σάαρ, ο ομοσπονδιακός επίτροπος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προέτρεψε την κυβέρνηση να φτιάξει καινούρια νομοθεσία, για να επιτρέψει στους ανθρώπους να σιγουρευτούν ότι τα δεδομένα τους παραμένουν εκτός Διαδικτύου. «Δεν γίνεται το δικαίωμα της διαμαρτυρίας να εξαρτάται από την καλή θέληση των εταιριών», είπε την Τετάρτη.

Οι γερμανικές εφημερίδες την Πέμπτη εξετάζουν τη διαμάχη γύρω από την Google και πολλές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο πως ορίζονται η δημόσια και η ιδιωτική σφαίρα.
Η κεντρο-αριστερή Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ γράφει:

«Φυσικά ο Ντε Μεζιέρ έχει δίκιο όταν λέει ότι το Street View θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Είναι ωραίο να μπορείς να κοιτάς που βρίσκεται ένα ξενοδοχείο ή ένα διαμέρισμα, πριν το επισκεφτείς. Παρόλα αυτά, δεν αλλάζει το γεγονός, ότι κάποιοι πολίτες δεν θέλουν το διαμέρισμα τους να είναι υπό επίδειξη – και η σημερινή νομοθεσία δεν τους παρέχει καταφύγιο. Ναι, η Google λέει ότι θα λάβει υπόψη αυτές τις αντιρρήσεις. Αλλά αυτό ήταν εντελώς εθελοντικά»

«Αυτή τη στιγμή, όλα εξαρτώνται από την καλή διάθεση της Google. O Ντε Μεζιέρ δεν δείχνει να έχει πρόβλημα με αυτό. Αυτό εγείρει αμφιβολίες για το αν η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι στα σωστά χέρια».

Η, αριστερών τάσεων, Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ γράφει:

«Αυτό που κάνει την Google, με το αστείο της όνομα και φιλικό λογότυπο, έναν τερατώδη παίχτη στον διαδικτυακό κόσμο, είναι η επιθυμία της για παντοδυναμία. Δεν πρόκειται πια για έναν χρήσιμο προσανατολισμό στο Διαδίκτυο. Η μηχανή αναζήτησης έχει γίνει ένας ψηφιακός, πανταχού παρών παγκόσμιος παίχτης. Αυτό έχει προκαλέσει τις ανησυχίες».

«Οι πολιτικοί, φαίνεται, δεν ήταν εντελώς online όταν προέκυψε το ερώτημα για τη Google. To διαπραγματευτικό κίνημα για να θολώσουν οι εικόνες δεν αφορά μόνο τα πραγματικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Street View της Google. Πέρα από αυτό πρόκειται για την ανάπτυξη μιας αντανακλαστικής πολιτικής, όσον αφορά το Διαδίκτυο. Είναι μια δοκιμαστική περίπτωση για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος σε μια συντεταγμένη πολιτεία, στην οποία οι παραδοσιακές σφαίρες του δημόσιου και του ιδιωτικού έχουν αλλάξει ριζικά».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Γερμανίας σημειώνουν:

«H διαμάχη για το Street View δεν είναι αποτέλεσμα σαχλαμάρας, κάτι που θα ξεχαστεί σύντομα. Είναι επικίνδυνο γιατί επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που κατανοούμε την ιδιωτική σφαίρα. Και θα μπορούσε να πλήξει την συντεταγμένη πολιτεία, αν οι νόμοι δεν σχεδιάζονται με σκοπό να αντιμετωπίσουν γενικά προβλήματα, αλλά για να πλήξουν μη δημοφιλείς εταιρίες».

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα της ανωνυμίας, ειδικά στο σπίτι τους. Παρόλα αυτά, ένα σπίτι δεν είναι ένα άτομο. Κανένας ένοικος δεν μπορεί να απαγορέψει ανθρώπους να κοιτάνε την πρόσοψη του σπιτιού τους, αν είναι σε έναν δημόσιο δρόμο… Οι δρόμοι ανήκουν στους πάντες, και αυτό σημαίνει και στη Google. Αν ήταν να εφαρμοστεί η σημερινή αντίληψη της ιδιωτικής ζωής, τότε οι δρόμοι και οι διαβάσεις θα έπρεπε να ανακηρυχτούν ιδιωτική ιδιοκτησία. Η δημόσια σφαίρα θα εξαφανιζόταν».
Η επιχειρηματική καθημερινή εφημερίδα Χάντελσμπλατ σημειώνει:

«Η Google ξέρει πιο πολλά για σένα και εμένα από ότι δεν είχε ονειρευτεί η KGB, η Στάζι ή η Γκεστάπο. Φυσικά η σύγκριση είναι παράλογη, αλλά αν η Google ήταν κάποιο είδος Μεγάλου Αδερφού, τότε θα ήταν ολοκληρωτισμός ενός γλυκού, μαλακού είδους. Αυτός ο Μεγάλος Αδερφός δεν θέλει να κάνει κάτι κακό, απλά να μας βοηθήσει. Και να βοηθήσει και τον εαυτό του – ρίχνοντας όλα τα δεδομένα που έχει μαζέψει, στην αγορά».

«Όλα είναι δημόσια και τίποτα δεν παραμένει ιδιωτικό. Το όνειρο του ολοκληρωτισμού – αλλά χωρίς τη μυστική αστυνομία».

«Πως μπορεί να προστατευτεί κανείς από αυτόν το γλυκό ολοκληρωτισμό; … Κάντε το σπίτι σας αγνώριστό. Αλλά αυτό θα ήταν απλά μια μάχη οπισθοφυλακής, και όχι μία επίθεση. Εξαπλώνεται μια φήμη, ότι αυτοί που αρνούνται να εκθέσουν τα σπίτια τους στο Street View πιο συχνά ονομάζονται Χορστ, Καρλ-Χάιντς ή Ερμίνα – με άλλα λόγια, άτομα πάνω από 60. Τα παλιά πεθαίνουν».

Η μετάφραση έγινε από την Ανθή Κ., μέλος του μεταφραστικού project του tvxs.

Πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου