Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Είμαι νέα, θα βρω ποτέ δουλειά αξιοπρεπή δουλειά;


Της Χριστίνας Χατζηγιαννίδου από το aixmi.gr

Οι αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου, χιλιάδες. Γύρω του έχουν στηθεί σκηνές και στo γρασίδι κάθονται παρέες. Φαναράκια αφήνονται κάθε λίγη ώρα. Ομάδες κρατώντας τις ελληνικές σημαίες, κλείνουν τον δρόμο.
Πορείες ξεκινάνε. Άλλες κατά μήκος της παραλίας κι άλλες προς το κέντρο.

Σ’ όλη την παραλία, κόσμος. Κάνουν βόλτες οικογένειες. Παρακάτω γίνονται διάφορα events. Βλέπεις σχολές χορού, την έκθεση βιβλίου. Δεν μπορείς να προχωρήσεις από την κίνηση. Οι καντίνες στη σειρά. Έχουν ξεκινήσει και τα καραβάκια τις βόλτες τους. Σ’ όλο το μήκος της παραλίας, πανικός. Μέχρι να φτάσεις στην άλλη άκρη, στο Μέγαρο.

Πολλοί οι αγανακτισμένοι, πολλοί και όσοι απλά συνεχίζουν στην καθημερινότητά τους. «Ο κόσμος, επιτέλους, ξύπνησε». Πόσο καιρό έπρεπε να μας πάρει ν’ αντιδράσουμε; Και αναρωτιέμαι. Αυτού του είδους η αντίδραση τι μπορεί ν’ αλλάξει;

Ποιος ψήφιζε στις εκλογές; Ποιος «βόλευε» το παιδί του; Ποιος «αγανακτούσε» με το Δημόσιο; Ποιος είχε μια ζωή «μέσο»; Πολλοί αγανακτισμένοι, είναι η απάντηση στα ερωτήματα. Όχι όλοι, πολλοί.

Κι αν ήμουν 16,17,18 χρονών; Είμαι κι εγώ πολύ νέα και έχω απογοητευθεί. Δεν μπορώ να ξέρω τι μας περιμένει αύριο κι αν ποτέ θα βρω μια δουλειά για να μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς. 

Βλέπω παιδιά στην ηλικία μου, με σπουδές και πτυχία να εργάζονται ως πωλητές και σερβιτόροι. Άλλοι που έχουν τη δυνατότητα, πηγαίνουν για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Κι αυτά θα τους ωφελήσουν σε περίπτωση που μείνουν εκεί για δουλειά. Γιατί στην Ελλαδίτσα, τίποτα δεν πρόκειται να τους προσφέρουν.

Παλαιότερα κορόιδευαν τους Έλληνες που ζούσανε στο πατρικό τους μέχρι και τα 30. Τώρα καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Τι όνειρα, λοιπόν, να κάνει ένα παιδί 16,17,18 χρονών; 

Δεν ξέρει τι άλλο θα ξημερώσει αύριο. Χρεοκοπία, μνημόνιο, νέοι φόροι, πωλήσεις δημόσιων υπηρεσιών, κλείσιμο Πανεπιστημίων. Κλείσιμο του ορίζοντα.

Κλείσιμο του ορίζοντά μας…

*Η Χριστίνα Χατζηγιαννίδου σπούδασε δημοσιογραφία στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου