Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Δάκτυλος» Αλ Κάιντα ανησυχεί τους Αιγύπτιους διαδηλωτές

Αναστάτωση στους Αιγύπτιους διαδηλωτές προκαλεί ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς της Αλ Κάιντα, η οποία καλεί τους Αιγύπτιους σε «ιερό πόλεμο» και συγκεκριμένα τους καλεί να αποφύγουν τους «παραπλανητικούς δρόμους της δημοκρατίας». Παράλληλα, τους καλεί να...
προωθήσουν τις εξελίξεις, ώστε να εγκαθιδρυθεί στην Αίγυπτο ο ισλαμικός νόμος.

Την ανακοίνωση αυτή την μετέδωσε το αμερικανικό κέντρο SITE. Οι περισσότεροι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου αντιμετώπισαν με θυμό και οργή το κάλεσμα της Αλ Κάιντα, καθώς θεωρούν ότι κάνει ζημιά στον αγώνα τους μια τέτοια κίνηση και ότι το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην πλατεία δεν έχει επιδίωξη να μετατρέψει την Αίγυπτο σε Ιράν, αλλά σε μια σύγχρονη δημοκρατία, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλήθους που αντιδρά και ότι υπάρχουν πολλές άλλες τάσεις που εκπροσωπούνται στην πλατεία. «Το μόνο που μπορεί να πετύχει ένα τέτοιο κάλεσμα, είναι να φοβίσει τον κόσμο και να σταματήσει να έρχεται στις διαδηλώσεις» δήλωσαν στο ΘΕΜΑ αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές.

Αποκλεισμός του Κοινοβουλίου

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την Τετάρτη το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου στο Κάιρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας με στόχο την αποπομπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (PND) του Μουμπάρακ, φρουρείται από στρατιώτες και τεθωρακισμένα. Δεν έχει αναφερθεί κανένα επεισόδιο βίας.

Διαδηλωτές είπαν ότι θέλουν να μην επιτρέψουν την είσοδο των κυβερνητικών βουλευτών στο Κοινοβούλιο, που δεν είναι μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

«Θα εμποδίσουμε τα μέλη του PND να εισέλθουν. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας ή θα πεθάνουμε εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αμπντάλα, 25 ετών.

«Ο λαός δεν έχει εκλέξει αυτό το Κοινοβούλιο» είπε ο Μοχάμεντ Σόμπι, φοιτητής 19 ετών. «Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος εξ ολοκλήρου, όχι μόνο του προέδρου. . . όλοι τους είναι διεφθαρμένοι».

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά στην πλατεία Ταχρίρ από την 28η Ιανουαρίου και απαιτούν την άμεση αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ και βαθιές πολιτικές αλλαγές στην Αίγυπτο.

πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου