Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Μεγάλες πιθανότητες» για κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα

Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έγινε χθες με θέμα «Έρευνες υδρογονανθράκων και προοπτικές παραγωγής στην Ελλάδα» ο γεωλόγος πετρελαίων Κωνσταντίνος Νικολάου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Έχουμε μεγάλες πιθανότητες να βρούμε κοιτάσματα πετρελαίου ή και φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Όμως τα κοιτάσματα βρίσκονται με έρευνες και στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστες γεωτρήσεις, λιγότερες σε σχέση με το σύνολο των γειτονικών χωρών».

Στην εκδήλωση δεν παρέστη αλλά απέστειλε μήνυμα ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στο οποίο επεσήμανε ότι μετά από μια δεκαπενταετία αδράνειας η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Νικολάου, οι πετρελαιοπιθανές περιοχές περιλαμβάνουν τη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκωλο, Ζάκυνθος, Ήπειρος, Ακαρνανία), τα Γρεβενά, τον Θερμαϊκό Κόλπο, το Θρακικό πέλαγος, τη Δυτική Θράκη και τη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

Στο Αιγαίο πέλαγος, πρόσθεσε, υπάρχουν υπολεκάνες με ανάλογα συστήματα με εκείνα του Πρίνου, ενώ στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης όπου επίσης υπάρχουν κοιτάσματα τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα και μια γεώτρηση μπορεί να κοστίσει 100 - 150 εκατ. δολάρια με πιθανότητες επιτυχίας 10%, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται ισχυροί «παίκτες».

Οι ενδείξεις ενισχύονται και από τα ευρήματα των γεωτρήσεων σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Αλβανία και η Τουρκία όπου έχει γίνει συστηματική έρευνα με θετικά αποτελέσματα και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά προσομοιάζουν με εκείνα της χώρας μας.

Τα μοναδικά κοιτάσματα στα οποία γίνεται εμπορική εκμετάλλευση είναι εκείνα της περιοχής του Πρίνου. Η έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή συνεχίζεται και οι ελπίδες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολάου, είναι να ανακαλυφθεί «ένας ακόμη Πρίνος», ο οποίος ως τώρα έχει αποδώσει 116 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Γρηγόρης Τσάλτας, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσίασε το ιστορικό, τα χαρακτηριστικά και τις διαφορές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας επισημαίνοντας ότι η δεύτερη είναι νομικά πιο ισχυρός θεσμός από την ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κ.Σταμπολής ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, με την ισχύουσα νομοθεσία και το φορολογικό καθεστώς ένα κοίτασμα που θα παρήγαγε 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (συγκριτικά ο Πρίνος παράγει σήμερα 2.500 βαρέλια και το μέγιστο που είχε φθάσει ήταν 30.000 βαρέλια), ποσότητα που αντιστοιχεί στο 25% της εγχώριας κατανάλωσης, με υπόθεση εργασίας ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι 75 δολάρια το βαρέλι, θα απέφερε στο Δημόσιο έσοδα ύψους 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

πηγή-tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου