Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα από τα πλέον «φλέγοντα» θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα αυτή τη στιγμή, καθώς οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν δραστικά τη ζωή στον πλανήτη. Ωστόσο, στη Μ. Βρετανία ειδικοί από τομείς όπως η μηχανολογία, οι τηλεπικοινωνίες κ.α εξετάζουν ήδη τρόπους να...
«εξαργυρώσουν» την κλιματική αλλαγή, επιδιώκοντας οικονομικά οφέλη μέσω δημιουργίας υποδομών οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες ειδικά στις νέες συνθήκες που «υπαγορεύει» η αλλαγή του κλίματος.
Πρόκειται για τη ομάδα «Engineering the Future», μια «συμμαχία» τεχνικών φορέων η οποία συνέταξε ειδική αναφορά για τη βρετανική κυβέρνηση, κατά την οποία στο κοντινό μέλλον οι εταιρείες θα είναι πιο πιθανό να επενδύσουν σε χώρες με υποδομή «προστατευμένη» από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την αναφορά, η κλιματική αλλαγή θα έχει συνέπειες στα δίκτυα παροχής ενέργειας, μεταφοράς, υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών, με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω του «φαινομένου ντόμινο», καθώς προβλήματα σε ένα δίκτυο έχουν άμεσες επιπτώσεις στα άλλα.
Αν και αναγνωρίζεται πως η πλήρης προστασία είναι αδύνατη, θεωρείται πως οι κοινωνίες θα αναγκαστούν να αποφασίσουν αργά ή γρήγορα τι κεφάλαια είναι πρόθυμες να δαπανήσουν για να «θωρακίσουν» τους τομείς που εκτιμώνται ως οι πιο ευάλωτοι.
Στην περίπτωση της Βρετανίας, έχει ήδη καταστρωθεί μία στρατηγική «εθνικής προσαρμογής», στο πλαίσιο της οποίας οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υποδομής θα πρέπει να ετοιμάσουν βιώσιμες προτάσεις για ένα μέλλον στο οποίο η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί εντός ενός περιβάλλοντος θερμότερου κατά αρκετούς βαθμούς Κελσίου, με πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και ανεβασμένα επίπεδα στάθμης της θάλασσας.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το θέμα του ηλεκτρισμού, ειδικά από τη στιγμή που «ανατέλλει» η εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων- οπότε καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εμφάνισης νέων συστημάτων και δικτύων που θα μπορούν να εξασφαλίσουν την κίνηση των οχημάτων σε έναν θερμότερο κόσμο.
Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, επίσης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών: κατά τον Γουΐλ Στιούαρτ, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, τα υπολογιστικά δίκτυα εξαρτώνται απόλυτα από ένα αξιόπιστο δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού.
«Ο χώρος του internet business ανέρχεται ταχύτατα, αλλά στην ουσία τα πάντα εξαρτώνται από τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και από πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας πως αν και τα σύγχρονα δίκτυα έχουν σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες από ό,τι τα παλιά, είναι πολύ πιο «εύθραυστα» : ενώ τα παλιά δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας συνέχιζαν να λειτουργούν ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα σύγχρονα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τα ασύρματα τηλέφωνα, είναι ευάλωτα σε τέτοιου είδους προβλήματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της «Engineering the Future», η «θωράκιση» της υποδομής δεν προϋποθέτει αστρονομικές δαπάνες- πρόκειται μάλλον για περίπτωση κατανόησης των προβλημάτων και λήψης μακροπρόθεσμων μέτρων, οι οποίες θα φέρουν ανταμοιβές σε μία περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες εταιρείες θα είναι ελεύθερες από «εθνικά δεσμά».
«Εάν οι υπηρεσίες που παρέχεις εσύ είναι πιο αξιόπιστες από ό,τι αυτές που παρέχει ο γείτονάς σου, τότε θα έρθουν σε σένα» είπε σχετικά ο καθηγητής Στιούαρτ. «Η αποτελεσματική, αξιόπιστη υποδομή συμβαδίζει με την οικονομική δραστηριότητα. Αν δεν θεωρείται πως η υποδομή είναι ανθεκτική, αυτό επηρεάζει τις αποφάσεις περί επενδύσεων…και φυσικά υπάρχει και το θέμα της υποστήριξης/ συμβουλευτικών υπηρεσιών. Αν το κάνουμε πιο γρήγορα και πιο καλά από τις άλλες χώρες, μπορούμε και να το πουλήσουμε».
Η αναφορά έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Θεμάτων (Defra), στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτει και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
πηγή-kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου