Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μολυσμένος με ιό 1 στους 3 υπολογιστές στην Ε.Ε.

Από ιό προσβλήθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του 31% των χρηστών του ίντερνετ στην Ε.Ε. και του 34% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου στις 8 Φεβρουαρίου.

Η Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία, με στόχο την προώθηση ενός ασφαλέστερου διαδικτύου για όλους τους χρήστες, ειδικότερα τα παιδιά και τους νέους.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από έρευνα για τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ICT) σε νοικοκυριά, αλλά και ιδιώτες στην Ε.Ε. των 27. Όπως προέκυψε, το 1/3 σχεδόν (31%) όσων χρησιμοποίησαν το ίντερνετ τους τελευταίους 12 μήνες πριν την έρευνα, ανέφεραν ότι ο υπολογιστής τους προσβλήθηκε από ιό, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά δεδομένα.

Τα υψηλότερα ποσοστά προσβολής υπολογιστών από ιούς καταγράφουν οι: Βουλγαρία(58%), Μάλτα(50%), Ουγγαρία(46%), Σλοβακία(47%) και Ιταλία(45%). Τα χαμηλότερα, οι Αυστρία(14%), Ιρλανδία(15%), Φινλανδία(20%) και Γερμανία(22%).

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, το 4% δήλωσε πως υπέστη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με τα υψηλότερα σχετικά ποσοστά να καταγράφονται στη Βουλγαρία και την Ισπανία(7%) και ακολουθούν Ιταλία και Ολλανδία με 6%. Την ίδια περίοδο, το 3% των χρηστών στην ΕΕ27 δήλωσε οικονομικές απώλειες, λόγω επιθέσεων και δόλιας χρήσης πιστωτικής κάρτας, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται σε Λετονία, Βρετανία, Μάλτα και Αυστρία.

Περιορισμένη η χρήση συστήματος λογισμικού ελέγχου από τους γονείς

Το 2010, το 14% των χρηστών που ζουν σε σπίτι με παιδιά είχε εγκαταστήσει γονεϊκό έλεγχο ή λογισμικό φιλατραρίσματος. Κυρίως σε χώρες όπως Λουξεμβούργο και Σλοβενία(25%), Γαλλία(24%), Δανία, Αυστρία και Βρετανία(21%) και Φινλανδία(20) έκαναν χρήση τέτοιων προγραμμάτων.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, που ζουν σε σπίτι με παιδιά, το 5% απάντησε ότι τους τελευταίους 12 μήνες διαπίστωσαν πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλες ιστοσελίδες ή επικοινωνία με ενδεχομένως επικίνδυνους ανθρώπους κατά τη χρήση του υπολογιστή. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει μόνο τις περιπτώσεις που έγιναν αντιληπτές, υποβαθμίζοντας συνεπώς το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου