Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναδεικνύουν την αστάθεια του πολιτικού σκηνικού. Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την Περιφέρεια Αττικής που έγινε υπό την επίβλεψη του προέδρου του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Επ. Πανά, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα βασικά συμπεράσματα, που, βέβαια, δεν δεσμεύουν τις εξελίξεις.
Δυναμική κατά του μνημονίου
Όσο πλησιάζουμε προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναπτύσσεται πολιτική δυναμική κατά του μνημονίου, το οποίο είναι πιθανό να πληρώσουν ακριβά οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και επιδείνωση της προοπτικής των οικονομικών των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, είναι φανερό ότι το 2011 θα είναι πιο δύσκολο για την οικονομία και την κοινωνία απ’ ό,τι το 2010, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης στα τέλη του 2011, αρχές του 2012.
Δημιουργείται έτσι ένα σκηνικό εκδήλωσης της λαϊκής διαμαρτυρίας σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής. Το υποψήφιο πολιτικό θύμα αυτής της κατάστασης είναι ο νομάρχης Αθηνών κ. Γ. Σγουρός, ο οποίος διεκδικεί με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Ξεκίνησε την προσπάθεια ως το απόλυτο εκλογικό φαβορί και είναι πιθανό να περιοριστεί στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.
«Γαλάζιοι» περιορισμοί
Προς το παρόν η ψήφος κατά του μνημονίου εκδηλώνεται υπέρ του Γιάννη Δημαρά, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και κινείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Αριστεράς. Την αντιμνημονιακή πολιτική ατζέντα έθεσε με δυναμικό τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, τον περασμένο Μάιο, κίνηση που θεωρήθηκε τότε ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη έως ανεύθυνη από τους περισσότερους αναλυτές.
Οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει τον κ. Σαμαρά, με την έννοια ότι η κοινή γνώμη έχει στραφεί κατά του μνημονίου και της πολιτικής που περιέχεται σε αυτό. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν φαίνεται να ενισχύει την πολιτική, εκλογική της θέση με θεαματικό τρόπο.
Έχουμε να κάνουμε με μία πολιτική επένδυση του κ. Σαμαρά στρατηγικής σημασίας, η οποία φέρνει περιορισμένα αποτελέσματα σε επίπεδο τακτικής. Η αρνητική εικόνα που εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες για την κυβερνητική περίοδο της ΝΔ, ο συμβιβασμός του κ. Σαμαρά με τον κ. Καραμανλή για λόγους εσωκομματικής σκοπιμότητας και η συνεχιζόμενη ιδεολογική-πολιτική κυριαρχία της Κεντροαριστεράς στέκονται εμπόδιο στη γρήγορη εκλογική ανάκαμψη της ΝΔ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου