Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τροφικές αλλεργίες: Πες μου πότε έγινε η... σύλληψη!

Αν πάσχετε από τροφική αλλεργία, ρωτήστε τους γονείς σας πότε έγινε η… σύλληψή σας! Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι έφτασαν στην 11η εβδομάδα της εμβρυϊκής ζωής τους μεταξύ Απριλίου και Μαϊου, παρουσιάζουν σε διπλάσια ποσοστά αλλεργίες σε τρόφιμα όπως το γάλα και τα αυγά, σε σύγκριση με όλους τους άλλους!

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι μήνες με την σύλληψη; Την γύρη στην ατμόσφαιρα, απαντούν φινλανδοί επιστήμονες, εξηγώντας ότι:

* Πρώτον, τους μήνες αυτούς είναι που η ανθοφορία φυτών και δέντρων φτάνει στην κορύφωσή της

* Δεύτερον, τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσουν αντισώματα κατά την 11η εβδομάδα της κυήσεως

Ρόλο ενδέχεται να παίζουν επίσης τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στην μητέρα: η βιταμίνη αυτή παράγεται πρωτίστως κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, οπότε χειμώνα και άνοιξη είναι μειωμένη σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να αποκτήσει γερό ανοσοποιητικό σύστημα το αγέννητο μωρό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα (πρώην και νυν) μωρά που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας είναι όσα έχουν γεννηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Η μελέτη

Όλ’ αυτά προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων από σχεδόν 6.000 παιδιά, που γεννήθηκαν μεταξύ Απριλίου 2001 και Μαρτίου 2006 στην νοτιοανατολική Φινλανδία.

Περίπου το 11% των παιδιών που είχαν φτάσει στην 11η εβδομάδα της ανάπτυξής τους στην μήτρα τον Απρίλιο ή τον Μάϊο, έπασχαν από τροφική αλλεργία.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσα ήταν 11 εβδομάδων τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ήταν λιγότερο από 6%, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» ((JECH).

Ο έλεγχος των επιπέδων της γύρης τις χρονιές της μελέτης έδειξε πως έφταναν στα μέγιστα όριά τους Απρίλιο και Μάιο.

Οι ειδικοί έχουν δουν και σε προγενέστερες μελέτες ότι η έκθεση στην γύρη μπορεί να πυροδοτήσει (και) τροφικές αλλεργίες – και η νέα μελέτη ενισχύει αυτή την συσχέτιση.

Το συμπέρασμά της ήταν πως ο κίνδυνος εκδηλώσεως τροφικής αλλεργίας είναι τριπλάσιος για όσους ήταν έμβρυα 11 εβδομάδων Απρίλιο και Μάιο, σε σύγκριση με όσους είχαν την ίδια εμβρυϊκή ηλικία Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Από τα 6.000 παιδιά της μελέτης, το 18% εκδήλωσε τροφική αλλεργία πριν από τα 4 του χρόνια, γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Oulu, που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Ανά μήνα γεννήσεως, τα ποσοστά τροφικής αλλεργίας κυμαίνονται από 5% σε όσα είχαν γεννηθεί Ιούνιο ή Ιούλιο έως 10% για όσα είχαν γεννηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

πηγή-ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου