"Αυτή η απειλή μας ενώνει", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλιαγμένη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο" και τόνισε ότι "το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο από τον φίλο Τ. Ερντογάν είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών".
Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη ΝΑ Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής.
Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες, πρωθυπουργούς και υπουργούς από 13 χώρες, εκπροσώπους οργανισμών, επιστήμονες, ερευνητές και ακτιβιστές να συμβάλουν «να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα», έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, ενάμιση μήνα πριν την παγκόσμια διάσκεψη στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης στα θέματα του περιβάλλοντος.
Το απόγευμα υπεγράφη Διακήρυξη για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.
Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν
Στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης.
Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ, ενώ - όπως είπαν οι δυο πρωθυπουργοί - θα υπάρξει συνεργασία με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για "κλίμα φιλίας που αναπτύσσεται στις δύο χώρες", παραπέμποντας χαρακτηριστικά: στη συνέχιση της διαδικασίας των διερευνητικών συνομιλιών, στη διαδικασία μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 12 Μητροπολίτες και στην εκκρεμότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, που «ελπίζουμε σύντομα και μέσα σε νομικό πλαίσιο να μπορέσει επιλυθεί».
πηγή-ana-mpa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου