Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Τον Αύγουστο κλείνει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Τηλεγράφημα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείουτων Σκοπίων ΜΙΑ αναφέρει ότι ο καθηγητής Ντίμιταρ Μίρτσεφ, μέλος του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του Προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοβ, δήλωσε ότι νέο γύρο διαπραγματεύσεων αναμένεται να πραγματοποιήσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, εντός του Ιουλίου ή του Αυγούστου...

Προέβλεψε μάλιστα ότι η πΓΔΜ θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έως το τέλος του χρόνου. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι, εντωμεταξύ, ο κ. Νίμιτς θα παρουσιάσει προτάσεις οι οποίες «θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ευέλικτες τις θέσεις της Ελλάδας».

«Εάν δημιουργηθεί μια ευνοϊκή βάση η οποία θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα. Θα μπορούσαν να ανοίξουν για εμάς οι πόρτες τόσο της συμμετοχής στην ΕΕ όσο και της ένταξης στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Μίρτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θετική βούληση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον κ. Μίρτσεφ, ο επερχόμενος γύρος επισκέψεων και συνομιλιών θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικός και να θέσει τα θεμέλια για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το όνομα.

«Ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοβ και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεβσκι έχουν πολλές φορές επαναλάβει ότι είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό και πιο ελαστική θέση. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει σε κάποιους από τους όρους της», δήλωσε ο κ. Μίρτσεφ απαντώντας σε δημοασιογραφική ερώτηση εάν η νέα πρόταση του κ. Νίμιτς θα συμπεριλαμβάνει εξαιρέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αμοιβαία αποδεκτές ή όλα θα εξαρτηθούν από τις υποχωρήσεις που θα κάνουν η πΓΔΜ και η Ελλάδα.

Σχολιάζοντας εξαγγελίες διεθνών αξιωματούχων περί άμεσης επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Μίρτσεφ ανέφερε ότι η διένεξη για το όνομα δεν θα μπορούσε να επιλυθεί σε έναν ή δύο μήνες «ακόμη και αν μια αποδεκτή πρόταση παρουσιαζόταν αύριο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας, ο κ. Μίρτσεφ υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες για έναν τέτοιο συμβιβασμό καθώς και για να υιοθετηθεί η πρόταση από τα κρατικά όργανα.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου