Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Γενετικά τεστ προβλέπουν ποιος αντέχει να ζήσει μέχρι τα 100

Πειραματικές εξετάσεις που ελέγχουν μερικές δεκάδες γονίδια μπορούν να προβλέπουν με ακρίβεια 77% ποιος έχει το γενετικό δυναμικό να φτάσει τα 100 ή και να τα ξεπεράσει. Η εντυπωσιακή μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science δεν αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε γενετικά τεστ για τη μακροζωία, ίσως όμως ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση της γήρανσης και διαφόρων ασθενειών όπως η άνοια...

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδια έχουν περιορισμένη σημασία στη διάρκεια ζωής των περισσότερων ανθρώπων: οι γενετικοί παράγοντες πιστεύεται ότι εξηγούν μόλις το 25-30% της πιθανότητας επιβίωσης μέχρι την ηλικία των 85 ετών, η οποία είναι περίπου ίση με το προσδόκιμο επιβίωσης στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Στην περίπτωση όμως των ανθρώπων που φτάνουν μέχρι τα 100, τα γονίδια φαίνεται ότι παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο.

Η ομάδα του Τόμας Περλς στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης συνέκρινε γενετικά 1.055 Καυκάσιους που γεννήθηκαν την περίοδο 1890-1910 με 1.267 Καυκάσιους που γεννήθηκαν αργότερα.

Η εξέταση 300.000 σημείων του γονιδιώματος αποκάλυψε 150 ποικιλομορφίες που επέτρεψαν στους ερευνητές να μαντεύουν με ακρίβεια 77% αν ένα οποιοδήποτε δείγμα είχε προέλθει από αιωνόβιο ή όχι.

Οι αιωνόβιοι που συμμετείχαν στο πείραμα χωρίστηκαν σε 19 επιμέρους ομάδες όσον αφορά το γενετικό προφίλ τους. Οι επιμέρους ομάδες «δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια που οδηγούν στη μακροζωία» σχολιάζει η Πάολα Σεμπαστιάνι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διαπίστωση ότι οι Μαθουσάλες της μελέτης δεν έφεραν λιγότερα από τα γονίδια που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ασθένειες του γήρατος. Αντίθετα, ήταν προικισμένοι με γονίδια που φαίνεται ότι προστατεύουν από τις συνέπειες της γήρανσης,

«Διαπιστώσαμε ότι αυτό που προδιαθέτει για μια μακρά ζωή δεν είναι η έλλειψη ποικιλομορφιών που σχετίζονται με ασθένειες, αλλά η παρουσία ποικιλομορφιών που παρέχουν προστασία» επισημαίνει η Δρ Σεμπαστιάνι.

Οι ερευνητές σπεύδουν επίσης να διευκρινίσουν ότι δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης για το πόσο θα ζήσει κανείς ούτε υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει σύντομα: «Απέχουμε πολύ ακόμα από το να κατανοήσουμε ποια [μεταβολικά] μονοπάτια ελέγχονται από αυτά τα γονίδια» δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Περλς.

Η έρευνα δεν θα οδηγήσει άμεσα ούτε σε θεραπείες μακροβιότητας: «Κοιτάζω την πολυπλοκότητα αυτού του παζλ και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε θεραπείες που κάνουν τους ανθρώπους αιωνόβιους» πρόσθεσε ο Περλς.

Δήλωσε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη ενός εμπορικού γενετικού τεστ για τη μακροβιότητα, σκοπεύει όμως να δημιουργήσει έναν δωρεάν δικτυακό τόπο τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται όσοι έχουν ήδη υποβληθεί σε γενετικές αναλύσεις.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, μόλις ένας άνθρωπος στους 6.000 ζει σήμερα μέχρι την ηλικία των 100 ετών, και μόνο ένας στα 7 εκατομμύρια φτάνει μέχρι τα 110.

Όπως έδειξε η τελευταία μελέτη, το 85% των αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων είναι γυναίκες.

πηγή-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου