Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ανατριχιαστικό έργο του Γιουίλ Νταμάσο δείχνει τον Μαντέλα νεκρό

Σoκ έχει προκαλέσει στη Νότιο Αφρική πίνακας που απεικονίζει τη νεκροτομή του ανθρώπου-συμβόλου της χώρας, Νέλσον Μαντέλα. Το ανατριχιαστικό έργο του Γιουίλ Νταμάσο δείχνει τον Μαντέλα νεκρό, ξαπλωμένο σε ένα τραπέζι νεκροτομείου και τριγυρισμένο από γνωστούς Νοτιοαφρικανούς πολιτικούς...
Ο πίνακας ονομάζεται “Ο νεκρός Μαντέλα” και εκτίθεται σε μια γκαλερί του Γιοχάνεσμπουργκ. Προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ANC, το οποίο χαρακτήρισε “κακόγουστο, ασεβές και προσβολή για τις αξίες της κοινωνίας μας” σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, που χαρακτήρισε το έργο “ρατσιστικό”. Το ANC υπενθύμισε μάλιστα ότι η απεικόνιση ενός νεκρού θεωρείται από πολλούς Αφρικανούς ως πράξη μαγείας.

Ο δημιουργός, πάντως του πίνακα, ανέφερε ότι τον ζωγράφισε για να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο της χώρας. Ο πίνακας “δείχνει τη σάρκα και τα οστά του Μαντέλα, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι άνθρωπος, όπως ο καθένας από εμάς”, είπε ο ζωγράφος στην εφημερίδα Σάτερντεϊ Σταρ. “Έκανε μεγάλα πράγματα, έχει τεράστια εθνική και διεθνή επιρροή, αλλά ο πίνακας υπενθυμίζει ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος”, πρόσθεσε.

Ο Μαντέλα θα γιορτάσει τα 92α γενέθλιά του στις 18 Ιουλίου. Τους τελευταίους μήνες, λόγω της εύθραυστης υγείας του, εμφανίζεται πολύ σπάνια δημοσίως και είναι αμφίβολο το αν θα παρακολουθήσει τον τελικό του Μουντιάλ σήμερα. Το σίγουρο, πάντως, ότι ο Νέλσον Μαντέλα ζει και… βασιλεύει!

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου