Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ολική έκλειψη ηλίου εναντίον Μουντιάλ

Μία μακρά και ολική έκλειψη ηλίου, η έβδομη ολική έκλειψη στον 21ο αιώνα, θα είναι ορατή σήμερα το βράδυ σε έναν στενό διάδρομο 11.000 χλμ διαμέσου του Ειρηνικού Ωκεανού. Την ώρα που ο πλανήτης θα βρίσκεται καθηλωμένος για το εναρκτήριο λάκτισμα του τελικού Ολλανδίας-Ισπανίας στη Νότιο Αφρική (στις 21.30, ώρα Ελλάδος), σε κάποια μέρη του προσωρινά η μέρα θα μετατραπεί σε νύκτα.

Δείτε το βίντεο...



Μόνον ένα μικρό τμήμα του ηλιακού δίσκου θα παραμείνει ακάλυπτο στην Παπέετε, πρωτεύουσα της Γαλλικής Πολυνησίας, αλλά το ουράνιο σώμα θα καλυφθεί πλήρως από τη Σελήνη στο κέντρο του αρχιπελάγους Τουαμότου, στα ανατολικά της Ταϊτής.

Στις 21.15 η έκλειψη θα ξεκινήσει πάνω από τον Ειρηνικό και στις 23.11 η κωνική σκιά από τη Σελήνη, που θα παρεμβληθεί ανάμεσα στην τροχιά της Γης και του Ηλίου σε πλήρη ευθυγράμμιση, θα πέσει πάνω από τα γιγαντιαία αγάλματα στη Νήσο του Πάσχα, αρκεί να μην επαληθευθεί η πρόβλεψη του μετεωρολογικού δελτίου για συννεφιά και βροχή στην περιοχή. Η έκλειψη θα ολοκληρωθεί στις 23.52, ώρα Ελλάδος, στο έδαφος της Αργεντινής, λίγο πριν τις ακτές της Χιλής, και μόλις πριν τη δύση του ηλίου.

Στην Ταϊτή αναμένονται για το φαινόμενο πάνω από 5.000 τουρίστες, μεταξύ τους και ο σκηνοθέτης της ταινίας Άβαταρ Τζέιμς Κάμερον. Υπολογίζεται πως τα έσοδα που θα αφήσουν στο νησί οι παρατηρητές θα αγγίξουν τα 8, 4 εκατ. ευρώ, την ώρα που η οικονομία στην περιοχή πλήττεται οικτρά από την μείωση των παραθεριστών λόγω της οικονομικής κρίσης. Στη Νήσο του Πάσχα, ο πληθυσμός (περίπου 4.000) έχει διπλασιασθεί λόγω της άφιξης παρατηρητών της έκλειψης.
Μέσα στο 2010, επίσης σημειώθηκε έκλειψη ηλίου στις 15 Ιανουαρίου και μια μερική έκλειψη Σελήνης στις 26 Ιουνίου. Μια ολική έκλειψη Σελήνης αναμένεται στις 21 Δεκεμβρίου.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου