Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη σημερινή τελετή μνήμης για την 15η επέτειο από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι τον Ιούλιο του 1995 από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα. Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα έχει χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία» από την διεθνή δικαιοσύνη...
Στη διάρκει της τελετής, ενταφιάστηκαν οι σοροί 775 θυμάτων της σφαγής στο μαυσωλείο του Ποτοκάρι, κοντά στη μαρτυρική πόλη.

Συνολικά, 3.749 θύματα έχουν ταφεί ήδη στο μνημείο, που ανεγέρθηκε το 2003.

Ο σημερινός είναι ο σημαντικότερος αριθμητικά από τους ενταφιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στο μνημείο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην τελετή έλαβαν το λόγο ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία στην ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην τελετή παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρόν ήταν επίσης ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ενώ αναμένεται και ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος ήταν παρών και στη 10η επέτειο της σφαγής.

Με απόφασή του, τον περασμένο Μάρτιο, το σερβικό Κοινοβούλιο καταδίκασε το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, ύστερα από μακροετή άρνηση του σερβικού κράτους να αναγνωρίσει το εύρος της σφαγής, που θεωρείται το στυγνότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι σήμερα σχεδόν 6.500 από τα 8.000 θύματα της σφαγής έχουν εκταφεί από περισσότερους από 70 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί από τις εξετάσεις DNA.

πηγή-tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου