Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Γελάνε με τους πολίτες!

Του Σταύρου Θεοδωράκη από το protagon.gr

Θα τα έχετε δει τα ανθρωπάκια. Είναι μαύρα και γελάνε. Από πάνω τους υπάρχει ένας τίτλος: «Για πότε είπες ότι το θέλεις;». Το πρώτο ανθρωπάκι γελάει λίγο και ρωτάει «για μεθαύριο;». Το δεύτερο γελάει περισσότερο και ρωτάει «για αύριο;». Το τρίτο ανθρωπάκι κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια και ρωτάει «για σήμερα;». Και το τέταρτο ξεκαρδισμένο πια, ρωτάει «για τώρα;»...


Η εικόνα με τα τέσσερα μαύρα ανθρωπάκια κυκλοφορεί χρόνια σε καρτποστάλ. Την έβαζαν στα γραφεία τους οι υπάλληλοι, για να την βλέπουν οι προϊστάμενοί τους, να γελάνε και να μην τους πιέζουν. Μετά έγινε μόδα στα σχολεία. Το αστείο πάλιωσε, αποσύρθηκε, αλλά πριν λίγες μέρες το «συνάντησα» ξανά στο ΙΚΑ Χαλανδρίου. Αυτή τη φορά ήταν μια μεγάλη αφίσα κολλημένη απέναντι από τα γκισέ που στριμώχνονται οι πολίτες περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.

Το μήνυμα ήταν σαφές: «Εδώ μέσα γελάμε με τα παθήματα σας. Και για πότε είπατε ότι το θέλετε; Για αύριο, για μεθαύριο, για σήμερα, για τώρα; Ωραίο αστείο». «Τι είναι αυτό;» ρώτησα μια υπάλληλο, στις σκάλες. Ξαφνιάστηκε για το ενδιαφέρον μου αλλά μου απάντησε: «Α, μας την έφερε ένας συνάδελφος από το ΙΚΑ της Αθήνας».

Είναι διαδεδομένο λοιπόν το αστείο. Βέβαια θα μου πείτε ότι πάντα μπορεί να υπάρχει ένας ανόητος υπάλληλος που κάνει πλάκα με τους πολίτες που περιμένουν στην ουρά... Ναι, αλλά σας είπα, δεν ήταν μια καρτποστάλ «κρυμμένη» πάνω σε ένα γραφείο. Είναι μια αφίσα ολόκληρη κολλημένη στον 1ο όροφο του ΙΚΑ Χαλανδρίου. Κάθε μέρα –εκτός από τους πολίτες- την βλέπουν, οι προϊστάμενοι, οι διευθυντές, οι δεκάδες υπάλληλοι της υπηρεσίας - ανάμεσα τους φαντάζομαι και αξιόλογοι άνθρωποι – και κανείς δεν σκέφτηκε να πει στον ανόητο να την κατεβάσει ή ακόμη καλύτερα να σηκώνουν το χέρι τους και να την σκίσουν. Να πάψει να χλευάζει τους πολίτες που καθημερινά ταλαιπωρούνται στις ουρές της γραφειοκρατίας.

Όταν κάποια στιγμή τελειώσουν οι απεργίες κι αν βεβαίως υπάρχει ακόμη ΙΚΑ και δημόσιος τομέας, ιδού με τι πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί. Να σκίσουν αυτές τις αφίσες. Θα μπορούσαν μάλιστα να το κάνουν πανηγυρικά για να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πολίτες που σε πληρώνουν. Έχουμε τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους στην Ευρώπη. Μόνο η Βόρεια Κορέα, η Λιβύη και η Βενεζουέλα έχει περισσότερους κρατικοδίαιτους υπαλλήλους από εμάς. Χωρίς αξιοκρατία. Χωρίς αξιολόγηση. Χωρίς διαφάνεια. Χωρίς έλεγχο. Χωρίς αποτέλεσμα. Ε, τουλάχιστον ας πάψουν να γελούν μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου