Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Τρεις διακεκριμένοι οικονομολόγοι μιλούν για την ελληνική οικονομία

Αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και μια σειρά από επώδυνα μέτρα που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και στην έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, προέβλεψαν τρεις γνωστοί οικονομολόγοι σε συνεντεύξεις τους προς τον έντυπο Τύπο της Ελβετίας.

Ο Nuriel Roubini, ο άνθρωπος που είχε προβλέψει τον ερχομό της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι... η Ελλάδα θα προβεί τελικά σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «La Tribune de Genève», ο Roubini δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα μας να βρεθεί εκτός της ευρωζώνης...
«Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της αναγκάζοντας τους πιστωτές της να συναινέσουν σε μεγάλες απώλειες», υπογράμμισε. 

«Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας μεταθέτει απλώς το πρόβλημα. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα από τους φόρους. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ευρώ να διολισθήσει έως την ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, για να γίνει πιο ανταγωνιστική», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο διαπρεπής οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον Roubini, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της, τύπου Αργεντινής, αλλά να προτείνει στους δανειστές της να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με άλλους που λήγουν αργότερα, όπως έκανε η Ουκρανία και το Πακιστάν. 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «στην ευρωζώνη, περισσότερο από τον πληθωρισμό, η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τον αποπληθωρισμό: κρίση, στη συνέχεια ελαφρά ανάκαμψη, που ακολουθείται από μία νέα ύφεση, που οφείλεται στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται για τη μείωση του ελλείμματος». 

Την ίδια άποψη με τον κ. Roubini εξέφρασε χθες, ωστόσο και ο διακεκριμένος οικονομολόγος, Paul Krugman. Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, αφού είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς το πρόγραμμα λιτότητας, που επέβαλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, θα μπορούσε να λειτουργήσει. 

«Το ελληνικό χρέος, παρά τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2015 και θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ. Ακόμα και αν η Αθήνα αποκήρυττε το χρέος της, όπως έκανε η Αργεντινή το 2001, τα προβλήματα θα παρέμεναν στο ακέραιο εφόσον οι δημόσιες δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα και οι μεγάλες ανάγκες προσαρμογής θα εξακολουθούσαν να υφίστανται», είπε. 

Κατέληξε δε: «Η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με ανεύθυνο τρόπο και εξαπατούσε για μία δεκαετία, αλλά τα προβλήματά της οφείλονται επίσης και στο προβληματικό οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης. Η Ελλάδα θεωρούνταν για χρόνια ως ενταγμένο μέρος ενός συνόλου και μπορούσε να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, όπως και η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Όμως, ούτε η Μαδρίτη ούτε το Δουβλίνο «εκτροχιάστηκαν», όπως η Ελλάδα».

«Φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις»

Από την πλευρά του, ο βραβευμένος με Νομπέλ Ινδός οικονομολόγος, Amartya Sen, μιλώντας προς την εφημερίδα «Le Temps», επέκρινε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Αθήνας είναι οι κυριότεροι ένοχοι της ελληνικής κρίσης, όμως οι αγορές την ενίσχυσαν στοιχηματίζοντας στη χρεοκοπία της», δήλωσε ο κ. Sen και πρόσθεσε: «Ο πανικός που ακολούθησε κατέστησε πολύ δύσκολη την πρόσβαση στα κεφάλαια και αύξησε το κόστος δανεισμού. Και αντί ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, να φανούν αλληλέγγυες, άρχισαν να δίνουν μαθήματα. Έτσι, χρειάστηκε να επιβληθεί στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα λιτότητας πολύ πιο αυστηρό από αυτό που θα ίσχυε, εάν είχε ληφθεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθισθεί στην ύφεση».

πηγή-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου