Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr
Η κυβέρνηση Παπανδρέου δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη σύνθετη οικονομική κρίση. Κάνει σοβαρά πολιτικά λάθη, που μπορεί να έχουν τεράστιο δημοσιονομικό και οικονομικό κόστος, σε μια περίοδο κατά την οποία κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Υπερβολική ένταση
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επιδιώκει την κάθαρση και τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Με τον τρόπο, όμως, που κινείται δημιουργεί υπερβολική ένταση, που κάνει πιο δύσκολη την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής...
Δεν έχει να κερδίσει τίποτα η κυβέρνηση από τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα ταμπουρωθούν πίσω από γνωστές θέσεις για τα αίτια της οικονομικής κρίσης, και έτσι θα αποτραπεί η οποιαδήποτε σύγκλιση για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης.
Και στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens η κυβερνητική πλειοψηφία ακολουθεί μία «εκρηκτική» μεθοδολογία. Το σκάνδαλο της Siemens είναι περισσότερο «πράσινο» απ’ ό,τι «γαλάζιο» όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εξ ορισμού περισσότερο διεφθαρμένο από τη ΝΔ αλλά γιατί οι περισσότερες «χρυσές» υπογραφές μπήκαν σε περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Η ομολογία ενός κομματικού ταμία και ενός υπουργού του εκσυγχρονισμού για χρηματισμό από τη Siemens για κομματικούς ή προσωπικούς λόγους φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβερνητική ηγεσία. Το πέρασμα της δύσκολης οικονομικής πολιτικής στην κοινή γνώμη γίνεται πιο δύσκολο εφόσον πολλοί συμπολίτες μας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πληρώνουν το λογαριασμό της διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Αναζητείται, λοιπόν, από τα κυβερνητικά στελέχη ένας τρόπος συμψηφισμού της εμπλοκής παραγόντων του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο με την πραγματική ή κατασκευασμένη συμμετοχή παραγόντων της ΝΔ σε αυτό.
Πλήρης ασυνεννοησία
Η κλιμάκωση της πολιτικής έντασης οδηγεί στην πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας. Έτσι μένει πολιτικά μόνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει δραστικές περικοπές στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα, να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να αναδιοργανώσει την τεράστια, αντιπαραγωγική κρατική γραφειοκρατία.
Η κυβερνητική παράταξη δεν έχει αρκετές δυνάμεις για να εξασφαλίσει την έγκαιρη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Ανοίγει συνεχώς θεσμικά, κομματικά μέτωπα, σπαταλώντας το ανεπαρκές δυναμικό της.
Οικονομική αστοχία
Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται φανερή η αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου να εφαρμόσει μία οικονομική πολιτική που θα συμβάλει στη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να προκαλέσει την ισοπέδωση του ιδιωτικού τομέα, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η οικονομία μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και η διαχείριση του δημόσιου χρέους μοιάζουν πλέον με αποστολή που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί και το κοινωνικό κόστος των κυβερνητικών επιλογών είναι τεράστιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου