Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι φοβούνται την επιστήμη και συνεχίζουν να πιστεύουν σε τυχερούς αριθμούς

Μόνο το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι τυχεροί αριθμοί είναι απάτη

EUobserver/Βρυξέλλες – Στην Ευρώπη, τον τόπο γέννησης του Διαφωτισμού, εκατομμύρια πολίτες παραμένουν κάτω από την κυριαρχία των δεισιδαιμονιών, με διαδεδομένες πεποιθήσεις σε φαινόμενα όπως οι τυχεροί αριθμοί και την ανησυχία ότι η κοινωνία βασίζετε περισσότερο στην επιστήμη παρά στην πίστη. Αυτό έδειξε εκ νέου έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Σύμφωνα με μελέτη σχετικά με τη στάση του κοινού ως προς την επιστήμη και την τεχνολογία, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (21 Ιουνίου), πάνω σε 30.000 άτομα από κράτη μέλη της EE και την Κροατία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Τουρκία και την Ελβετία, δύο στους πέντε Ευρωπαίους είναι προληπτικοί, με ένα πλήρες 40% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι πιστεύουν στους τυχερούς αριθμούς.

Ελάχιστα περισσότερο από το ένα τρίτο, 35 τοις εκατό, των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν στους τυχερούς αρθμούς, ενώ παράλληλα οι υπόλοιποι βρίσκονται κάπου ανάμεσα ή δηλώνουν ότι απλά δεν γνωρίζουν αν ορισμένοι αριθμοί έχουν μαγική επίδραση.

Τέτιες προληπτικές πεποιθήσεις βρίσκονται σε άνοδο, αλλά μόνο ελαφρώς, από το 37 τοις εκατό το 2005, την τελευταία φορά που οργανώθηκε τέτοιου είδους επισκόπηση.

Η ισχυρότερη πεποίθηση σε σχέση με τους τυχερούς αριθμούς τείνει να είναι αισθητή στις φτωχότερες Ευρωπαϊκές χώρες ανατολικά και νότια της EE, ενώ πλουσιότερες χώρες με ακριβότερα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας τείνουν να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μύθους και θρύλους. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει γενική συσχέτιση, με το 43 τοις εκατό των Δανών, για παράδειγμα, να πιστεύουν στη δύναμη των αριθμών, παράλληλα με το 39 τοις εκατό των Βουλγάρων που πιστεύουν το ίδιο.

Επίσης, οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιθανότερο (41%) να πιστεύουν ότι υπάρχουν ξεχωριστοί/ειδικοί αριθμοί από τους άντρες (37%).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν τα δύο πέμπτα (38%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κοινωνία “ βασίζετε περισσότερο στην επιστήμη παρά στην πίστη.” Αλλά μόνο λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο (34%) πιστεύουν το αντίθετο.

Σε ένα διαφορετικό πνεύμα “επιστημονικού-φόβου”, 6 στους 10 Ευρωπαίους έχουν την εντύπωση ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν ορισμένες φορές να καταστρέψουν το “ηθικό αίσθημα” των ανθρώπων, και μόνο το 15 τοις εκατό διαφώνησε με τη δήλωση. Παράλληλα, 1 στους 2 Ευρωπαίους πιστεύει ότι εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να βλάψουν τα δικαιώματα του ατόμου.

Επίσης, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο σκεπτικός προς τους επιστήμονες που στηρίζονται στα λεφτά από τις βιομηχανίες, με σχεδόν τα τρία πέμπτα (58%) να συμφωνούν με τη δήλωση: “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι οι επιστήμονες λένε την αλήθεια για αμφιλεγόμενα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, διότι εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα χρήματα της βιομηχανίας”.

Συνολικά όμως, μόνο το 16 τοις εκατό των πολιτών διαφώνησε, γεγονός που υποδηλώνει πολύ ισχυρή ανησυχία σχετικά με την εταιρική επιρροή στην επιστήμη. Είναι ενδιαφέρον, το ότι όσο πιο ενδιαφερόμενος για την επιστήμη ήταν ο ερωτηθείς τόσο πιο πιθανόν ήταν να πιστεύει ότι οι επιστήμονες που υποστηρίζονται από τη βιομηχανία είναι λιγότερο αξιόπιστοι.

Σε μια σύνθετη εικόνα της σύγχρονης Ευρώπης, η έρευνα της ΕΕ επεσήμανε επίσης διάφορες τάσεις υπέρ της επιστήμης, δείχνοντας ότι η κοινωνία πολώνετε όλο και περισσότερο σχετικά με το θέμα.

Ένα αξιοσημείωτο μικρό σύνολο χωρών έχουν παρατηρήσει πολύ απότομη πτώση των προλήψεων, με 62 τοις εκατό των κατοίκων του Λουξεμβούργου να πιστεύουν ότι οι τυχεροί αριθμοί είναι αντικείμενο προκατάληψης και φόβου το 2010, από μόλις 35 τοις εκατό το 2005. Η Μάλτα έχει επίσης παρατηρήσει μια αποφασιστική άνοδο σε αυτούς που δηλώνουν ότι οι τυχεροί αριθμοί είναι απάτη.

Ακριβώς όπως υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κοινωνία, υπάρχουν και περισσότεροι άνθρωποι λένε ακριβώς το αντίθετο.

Συνολικά, το 34 τοις εκατό των ανθρώπων ένιωθαν άνετα με την έλλειψη πίστης στην κοινωνία σε σύγκριση με 29 τοις εκατό το 2005. Το επίπεδο αυξήθηκαν κατακόρυφα, 54 τοις εκατό στη Δανία, στην οποία παρατηρήθηκε μια έντονη συζήτηση σχετικά με τον θρησκευτικό εξτρεμισμό μετά από την προβολή σειράς κινουμένων σχεδίων με το Μωάμεθ.

Φαίνεται να υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για την επιστήμη και την τεχνολογία παντού στην ήπειρο, με περισσότερους Ευρωπαίους, σε μια εποχή που τόσο πολλά μάτια εστιάζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επιστημονικές ανακαλύψεις πάρα για τον αθλητισμό (80% προς 65%), την πολιτική και τις τέχνες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν επίσης με συντριπτική πλειοψηφία αισιόδοξοι σε σχέση με την επιστήμη, με τα τρία τέταρτα των πολιτών να είναι υπέρ της πεποίθησης ότι η επιστήμη και η τεχνολογία θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις μελλοντικές γενιές.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο πλούσια και λιγότερο θρησκευτική είναι μια χώρα, τόσο περισσότερο η κοινωνία της κλίνει προς τον ορθολογισμό, δημιουργώντας ένα χάσμα στην ΕΕ μεταξύ του βορείου και δυτικού μπλοκ και του νότιου και ανατολικού. Όμως, η συσχέτιση αυτή δεν λειτουργεί σε όλους τους τομείς. Στις χώρες που υπάρχει πιο έντονος πολιτικός λόγος ελεύθερης αγοράς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Τσέχικη Δημοκρατία, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις εμπορικές επιστήμες.

Ο Neil Denny, παρουσιαστής του Little Atoms, μια δημοφιλής ραδιοφωνική εκπομπή στο Ηνωμένο Βασίλειο που προωθεί την επιστήμη, τον ορθολογισμό και τις ιδέες του διαφωτισμού, είδε το αποτελέσματα της έρευνας ανησυχητικά αλλά παράλληλα και ενθαρρυντικά.

«Ενώ μια στατιστική δείχνει ότι μόνο το 46 τοις εκατό πιστεύει ότι “Τα οφέλη της επιστήμης είναι μεγαλύτερα από κάθε δυσμενή επίπτωση που θα μπορούσε να έχει” είναι ανησυχητικό, το γεγονός ότι το 61 τοις εκατό διαφώνησαν με τη δήλωση “Στην καθημερινή μου ζωή, δεν είναι σημαντικό να γνωρίζω σχετικά με την επιστήμη” ήταν αιτία για αισιοδοξία» είπε ο κ. Dennyu στον EUobserver, «όπως αιτία προς αισιοδοξία ήταν και το γεγονός ότι το 57 τοις εκατό των ερωτηθέντων της EE πιστεύουν ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στην επικοινωνία σε σχέση με τη δουλειά τους.»

«Και οι δύο αυτές δηλώσεις οδηγούν σε μια τεράστια κοινωνική όρεξη για επιστήμη και τεχνολογία» πρόσθεσε, τονίζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας για τη δημόσια χρηματοδότηση της επιστήμης και επευφημώντας τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνοντας μεγάλη υποστήριξη για την αύξηση των δαπανών στον τομέα αυτόν.

H έρευνα της ΕΕ πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο με 31.243 πολίτες σε 32 χώρες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου