Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αντί 45.000 ευρώ πουλήθηκε ζωγραφιά του Τζον Λένον

Καρικατούρα που σχεδίασε ο Τζον Λένον και απεικονίζει τον ίδιο και τη Γιόκο Ονοτο 1969, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο ξενοδοχείο «Queen Εlisabeth» του Μόντρεαλ, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie΄sτου Λονδίνου. Πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία η οποία πουλήθηκε στην τιμή των 37.250 στερλινών (45.147 ευρώ) και φανερώνει το ιδιαίτερο στυλ του συνθέτη και μέλους των Βeatles...
Είναι γνωστό ότι, εκτός από την επιτυχημένη σταδιοδρομία του ως μουσικού, ο Λένον διακρίθηκε και ως ένας από τους πιο ουσιαστικούς, διάσημους ακτιβιστές του 20ού αιώνα. Η δράση του σε κοινωνικά ζητήματα υπήρξε έντονη, ενώ υπήρξε επίσης ηγετική μορφή του κινήματος εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

Μετά τον γάμο του με τη Γιόκο Ονο (στις 20 Μαρτίου του 1969 στο Γιβραλτάρ), ο Λένον αποφάσισε να περάσει μαζί της τον μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι ξενοδοχείου στο Αμστερνταμ. Ηταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να διαδηλώσει υπέρ της ειρήνης και η πρωτότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας έγινε γνωστή και ως «Βed-Ιn» (στο κρεβάτι) και συνεχίστηκε στο Μόντρεαλ, με το ζεύγος Λένον- Ονο να παραχωρεί πολυάριθμες συνεντεύξεις και να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες.

Τότε φιλοτεχνήθηκε και η ζωγραφιά την οποία ο Λένον χάρισε σε τρεις αδελφές. Στη χθεσινή δημοπρασία πουλήθηκε επίσης ένα τζάκετ του Μάικλ Τζάκσον προς 22.500 στερλίνες- περίπου 25.000 ευρώ.

Το πιο ακριβό όμως από τα memorabilia της συγκεκριμένης δημοπρασίας υπήρξε μία από τις κιθάρες που είχε χρησιμοποιήσει ο Πιτ Τάουνσχεντ του βρετανικού συγκροτήματος Τhe Who: η SG Standard Custom Οrder 3 (1970/1971) κιθάρα που ο μουσικός των «Who» χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια αμερικανικής περιοδείας του το 1971, έφθασε την εξαιρετικά υψηλή τιμή των 49.250 στερλινών (περίπου 59.691 ευρώ). Το αστρονομικό αυτό ποσό είναι και κάπως ειρωνικό, αφού ο Τάουνσχεντ συνήθιζε να καταστρέφει τις κιθάρες του στις συναυλίες.

Προς 34.850 στερλίνες (42.238 ευρώ) πουλήθηκε επίσης μια κιθάρα Fender Custom Shop Stratocaster του Ερικ Κλάπτον την οποία ο βρετανός μουσικός είχε χρησιμοποιήσει σε συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Royal Αlbert Ηall το 2004.

Τέλος, ένα σπάνιο χειρόγραφο, με στίχους γραμμένους από τον Τζίμι Χέντριξ για ένα τραγούδι που δεν ηχογραφήθηκε ποτέ, δημοπρατήθηκε, όπως είχε προβλεφθεί, στις 25.000 ευρώ.

πηγή-tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου