Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την κυβέρνηση

Ένα κρίσιμο διάστημα ξεκινά από αύριο και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για την κυβέρνηση, με τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό έρχεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη, ενώ στο τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται να πάρει τον ίδιο δρόμο το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο...

Ο Γ. Παπανδρέου έχει επιλέξει την τακτική των αλλεπάλληλων συσκέψεων όλων των κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ώστε να πείσει ο ίδιος τα στελέχη του, να στηρίξουν τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλεί την Τρίτη το μεσημέρι -ανήμερα της πανεργατικής απεργίας- στα κεντρικά γραφεία στην Ιπποκράτους, το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ όπου οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας θα ενημερώσουν το ανώτατο όργανο του κόμματος για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς.
Υπο το φόβο μάλιστα νέων διαρροών στην ψήφιση του ασφαλιστικού, δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδος να συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προκειμένου ο κ. Παπανδρεόυ να πείσει και να εξηγήσει για την αναγκαότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό.

Ακόμα, το πρώτο ή το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου θα συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εγκριθούν οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει το κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Γεγονός που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει και ανασχηματισμό στην κυβέρνηση καθώς κάποια μέλη της πιθανώς να είναι υποψήφια στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Πάντως, οι τόνοι στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν πέσει τις τελευταίες ημέρες -πιθανότατα και λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επανέφερε το κλίμα ‘εκτάκτου καταστάσεως’- με έμπειρους βουλευτές να εκτιμούν ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της ψηφοφορίας επί του μνημονίου και τον κίνδυνο για διαρροές να μεταφέρεται τώρα στην ψήφιση συγκεκριμένων άρθρων.

Και εκεί πάντως, εκτιμάται ότι πολλοί βουλευτές θα προτιμήσουν την φραστική διαφοροποίηση, υπακούοντας στην ανάγκη ‘επίδειξης υπευθυνότητας για τη σωτηρία του τόπου’, καθώς το Ασφαλιστικό θεωρείται εκ των πλέον κρίσιμων νομοσχεδίων στο πλαίσιο των μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξασφάλιση του δανείου.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου