Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Τέλος στις εικονικές άδειες και στις κοπάνες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ από τον adesmeyto.gr

Τέλος στις υπηρεσίες – φαντάσματα και τα άδεια γραφεία που αντικρίζει ο πολίτης το καλοκαίρι επισκεπτόμενος έναν δημόσιο οργανισμό, σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση τροποποιώντας, επί το αυστηρότερον, το καθεστώς των αδειών που διέπει τους δημοσίους υπαλλήλους. Η κανονική άδεια θα δίνεται...
τμηματικά όλο τον χρόνο και όχι όπως συμβαίνει σήμερα στο σύνολό της κατά τους θερινούς μήνες, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν με την κατάργηση των «παραθύρων» για κοπάνα μεταξύ δύο αργιών ή πριν και μετά τη μεσολάβηση ενός Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι να εξαντλούν όλες τις ημέρες της κανονικής τους αδείας κατά τη διάρκεια το ιδίου έτους και να μη μεταφέρουν τυχόν «υπόλοιπα» τον επόμενο χρόνο.
Στόχος είναι την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου και ιδιαίτερα τον Αύγουστο το 60% του προσωπικού να βρίσκεται στη θέση του, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το Δημόσιο και να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.
Εκεί που θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση να τηρηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό απασχολούμενων είναι στις υπηρεσίες αιχμής (ΚΕΠ, Εφορίες, Πολεοδομίες, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α.).
Η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι έκαστος υπάλληλος να παίρνει υποχρεωτικά και όχι κατόπιν αιτήσεώς του 15 ημέρες από την κανονική του άδεια το διάστημα από 15 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.
Το άρθρο 49 του ισχύοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα 3528/2007 θα υποστεί μερική τροποποίηση, ενώ για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην πράξη το δικαίωμα που δίνει σε κάθε υπουργό να χορηγεί τις άδειες στο προσωπικό των φορέων που εποπτεύει, αναλόγως των αναγκών τους.
Σήμερα, αν και υπάρχει η σχετική πρόβλεψη για τις υπηρεσίες που συναλλάσσονται σε καθημερινή βάση με το κοινό ή λειτουργούν σε 24ωρη βάση, εντούτοις σπανίως εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του χρόνου των αδειών.

Παράλληλα θα απαγορευτούν διά ροπάλου οι μονοήμερες άδειες παραμονές εθνικών επετείων ή κατά τις εργάσιμες ημέρες που προηγούνται ή ακολουθούν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα και εξασφαλίζουν τα περίφημα πενταήμερα «ανανέωσης» σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Επίσης, θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος της ώρας προσέλευσης των υπαλλήλων, αφού σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το 54,3% εξ αυτών δήλωσαν ότι καθυστερούν από λίγα λεπτά ώς και μισή ώρα.

Στην ίδια έρευνα είχε διαπιστωθεί και η «φιλασθένεια» του προσωπικού του δημοσίου τομέα παραμονές του Σαββατοκύριακου και κατά σατανική σύμπτωση (!) την περίοδο που αρχίζουν τα μπάνια του λαού.
Το 27,8% των υπαλλήλων παραδέχτηκε ότι «αρρωσταίνει» πιο εύκολα το καλοκαίρι και κυρίως την Παρασκευή!

Πρωταθλητές στην κατηγορία αυτή δήλωσαν οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών (40%), Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών (με 35,7%). Οι λιγότεροι «φιλάσθενοι» ήταν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών (12%).
Οσον αφορά τη χρονική διάρκεια που ορισμένοι υπάλληλοι μένουν «κλινήρεις», το 62% εξ αυτών κάθεται τρεις ημέρες και το 33,1% μέχρι μια εβδομάδα.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι (4,9%), που εξαφανίζονται από την υπηρεσία για έναν μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου