Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Νέο είδος έκρηξης άστρου ανακάλυψαν αστρονόμοι

Η ομάδα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Hagai Perets του ισραηλινού Ινστιτούτου Weizmann (ο οποίος πλέον βρίσκεται στο κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian), δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό «Nature».
Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι γνώριζαν δύο τύπους εκρήξεων αστεριών: Οι εκρήξεις αυτές προέρχονται...
είτε από την κατάρρευση ενός πολύ μεγάλου καυτού νεαρού άστρου που εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμα του και καταρρέει υπό το βάρος του, μετατρεπόμενο τελικά σε μαύρη τρύπα ή σε άστρο νετρονίων (τύπος ΙΙ), είτε από τις θερμοπυρηνικές εκρήξεις γηραιών «λευκών νάνων» άστρων, που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο (τύπος Ια).

Όμως η συγκεκριμένη σουπερνόβα δεν φαίνεται να έχει καθόλου άνθρακα ή οξυγόνο, ενώ αντίθετα είναι πλούσια σε ήλιο, τιτάνιο και ασβέστιο. Περίπου η μισή μάζα που διασκορπίστηκε στο διάστημα από αυτή την έκρηξη, αποτελείται από ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες τέτοιες εκρήξεις σουπερνόβα κάθε αιώνα, αν γίνονται, είναι αρκετές για να ερμηνεύσουν τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που παρατηρούνται στους γαλαξίες.

Στο ίδιο τεύχος του "Nature" πάντως, μια άλλη ομάδα αστρονόμων, υπό τον καθηγητή Koji Kawabata του πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί με την παραπάνω άποψη ότι πρόκειται για ένα νέο είδος σουπερνόβα και παρουσιάζει μια εναλλακτική πιο συμβατική ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται τελικά για την κατάρρευση ενός γιγαντιαίου άστρου.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου