Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αυξάνεται διαρκώς η θερμοκρασία των ωκεανών

Ίση με τη θερμική ενέργεια 100 εκατ. ατομικών βομβών είναι η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία νέας αμερικανικής έρευνας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, υπό τον Τζον Λίμαν του Πανεπιστημίου της Χαβάης, καταδεικνύει πως το ανώτερο στρώμα των ωκεανών, σε βάθος μέχρι 700 μέτρων, έχει θερμανθεί κατά 0,65 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάμεσα στα έτη 1993 και 2008...
Συνδυάζοντας τα δεδομένα διαφόρων μετρήσεων στους ωκεανούς, η έρευνα συμπεραίνει πως το 90% της θερμικής ενέργειας που προστίθεται κάθε χρόνο στη γήινη ατμόσφαιρα λόγω της συσσώρευσης των "αερίων του θερμοκηπίου" απορροφάται από τους ωκεανούς, καθιστώντας τους μια γιγάντια “αποθήκη” θερμότητας.

Παράλληλα, νέα έκθεση Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών αναφέρει πως οι θάλασσες του πλανήτη μας γίνονται ολοένα και πιο όξινες, λόγω της ανόδου των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της απορρόφησής του από τους ωκεανούς.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ωκεανοί σήμερα είναι στα ανώτερα επίπεδα όξυνσης των τελευταίων 20 εκατ. χρόνων, αλλαγή που επιφέρει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την αλυσίδα υπηρεσιών που παρέχουν. Οι συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, για τα ζώα, αλλά και για τον άνθρωπο, έχουν αρχίσει να μελετώνται με ολοκληρωμένο τρόπο, ενώ ο επικεφαλής της μελέτης, Γιέλε Μπίτζμπα, δηλώνει πως ο συνδυασμός της οξίνισης των ωκεανών παράλληλα με την παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελεί την κρισιμότερη περιβαλλοντική και οικονομική πρόκληση του αιώνα μας.

πηγή-zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου