Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ο Σαρκοζί επιμένει για την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας

Η κυβέρνηση Σαρκοζί κινείται με γρήγορους ρυθμούς, για την πλήρη απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο να ανακόψει τη δυναμική του «Εθνικού Μετώπου» και να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση μακριά από την ανεργία και την οικονομική κρίση...

«Η μπούρκα πληγώνει την αξιοπρέπεια των γυναικών και δεν είναι αποδεκτή στη γαλλική κοινωνία», τόνισε ο Σαρκοζί.
Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί με τρόπο «κανείς να μη στιγματίζεται για την πίστη του ή τον τρόπο που ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα», διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λ.π., θα περάσει από του υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Μαΐου και θα κατατεθεί στη γαλλική Βουλή προς ψήφιση τον Ιούλιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Σαρκοζί τόνισε ότι δεν ξεπερνούν τις 2,000 οι γυναίκες που φορούν ολόσωμο πέπλο στη Γαλλία, σε σύνολο 6 εκατ. μουσουλμάνων.
Η πρωτοβουλία του Γάλλου πρόεδρου βασίζεται σε ένα λαικό και πολιτικό κίνημα, με πρωτοπόρους σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του UMP και αρκετούς δεξιούς δημάρχους.
Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, τον Ιανουάριο, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης, ύστερα από εξάμηνη διαβούλευση με εκπροσώπους μουσουλμανικών οργανώσεων και κοινωνικές ομάδες.
Πολλές φεμινίστριες αφρικανικής καταγωγής υποστήριξαν το εν λόγω μέτρο, με το επιχείρημα ότι οι νέες γυναίκες που ζουν στα υποβαθμισμένα προάστια εξαναγκάζονται στην μπούρκα από τον οικογενειακό τους περίγυρο.
Άλλοι πάλι φοβούνται ότι το εν λόγω μέτρο θα εκληφθεί ως «εχθρική χειρονομία» προς το Ισλάμ και τα σύμβολα του.

πηγή-i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου