Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Διαψεύδεται o μυστικός δίαυλος Ελλάδας - Λιβύης

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το σημερινό (Παρασκευή) δημοσίευμα της εφημερίδας «Independent», σύμφωνα με το οποίο, το λιβυκό καθεστώς διαπραγματεύεται μια μυστική συμφωνία με την Ελλάδα, προκειμένου να...
χρησιμοποιήσει 20 δισ. δολάρια των κεφαλαίων της (η Τρίπολη) που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όφελος των δύο πλευρών στον εμφύλιο πόλεμο και με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι, κατά τη συνάντηση -την Πέμπτη- της Ομάδας Επαφής στο Άμπου Ντάμπι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις από καιρό συζητήσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λιβυκό λαό, με χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος και με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας.

Η Ελλάδα, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους της, επαναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να αναλάβει πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, πάντως, επικαλούμενο αξιωματούχους στην Τρίπολη, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον Independent, την ελληνική πλευρά στις συνομιλίες αυτές εκπροσωπεί ομάδα, της οποίας ηγείται πρώην διπλωμάτης «κοντά» στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ στους Λίβυους διαπραγματευτές βρίσκεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ Μπαγκντάντι αλ-Μαχμούντι.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι μυστικές συναντήσεις κατέληξαν σε ένα «μνημόνιο συναντίληψης», το οποίο παρέμεινε ανυπόγραφο, επειδή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε την ελληνική ότι μια τέτοια συμφωνία θα φαινόταν, ουσιαστικά, να παρέχει νομιμοποίηση στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια των δυτικών Συμμάχων να τον κρατήσει απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα, τέλος, με τη βρετανική εφημερίδα πάντα, για τις επαφές αυτές είχαν ενημερωθεί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ωστόσο κράτησαν αποστάσεις και δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις επί του θέματος, μετά τη γαλλική παρέμβαση.

πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου