Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τρίτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα στην πειρατεία λογισμικού


Την τρίτη υψηλότερη θέση διατηρεί η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, στην πειρατεία λογισμικού μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ ο μέσος όρος πειρατείας λογισμικού στην Ε.Ε. βρίσκεται σταθερά στο 35%.

Σύμφωνα με ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA) το παράνομα εγκατεστημένο λογισμικό στην Ελλάδα έφτασε το 59% το 2010 με εμπορική αξία 227 εκατομμύρια ευρώ.

Η χρήση παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα αυξήθηκε απο το 2008 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν τι είναι νόμιμο και τι όχι. Η αυξητική πορεία οφείλεται επίσης στο δυσμενές οικονομικό κλίμα όπως επίσης και στην απουσία κρατικών ελέγχων παρότι ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει αρκετούς πόρους και ικανά στελέχη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για την προάσπιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού αρμόδιες υπηρεσίες είναι το Τμήμα Προστασίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας. 

Το πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε παράνομο αντίτυπο είναι 1.000 ευρώ σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματική ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με φετινή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε απο την Ipsos Public Affairs, οι 7 στους 10 χρήστες Η/Υ υποστηρίζουν την πληρωμή της πνευματικής ιδιοκτησίας και θεωρούν το νόμιμο λογισμικό ασφαλέστερο. Πολλοί όμως απ’αυτούς δε γνωρίζουν τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των χρηστών είναι απαραίτητη για την αποφυγή χρήσης «παράνομου» υλικού. 

Η BSA τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις προσπάθειες για ενημέρωση με σκοπό την καταπολέμηση της χρήσης πειρατικού λογισμικού.

Πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου