Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Οικονομική κρίση… και τώρα πως προστατευόμαστε;

Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παλεύουν επί σειρά μηνών για να κατανοήσουν, να προσαρμοστούν  και να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και είδαν τα έσοδα τους να μειώνονται δραματικά.  Είναι μια πραγματικότητα ότι η...
οικονομική κρίση μπορεί να επιβαρύνει αρκετά το κλίμα ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας αφού πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν να παντρευτούν ή να κάνουν ένα παιδί.

Η ματαίωση αυτή των σχεδίων φέρνει συναισθήματα απογοήτευσης και μνησικακίας. Τόσο η ανεργία και η μείωση των εσόδων όσο και αναβολή προσωπικών στόχων μπορεί να φέρει άγχος, θλίψη και σωματικές ενοχλήσεις αφού το επίπεδο του στρες αυξάνεται όταν αντιμετωπίζουμε  σε τέτοιες καταστάσεις.

Στροφή προς τα μέσα.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ώστε να  βγει δυνατότερος από μία τέτοια κατάσταση;

Βρείτε τρόπους να συνδεθείτε με άλλες θετικές πλευρές της ζωής σας. Δώστε έμφαση στους φίλους σας, στα χόμπι σας και την οικογένεια σας. Βρείτε αυτό που σας ευχαριστεί και κάντε το χωρίς να λογοκρίνετε τον εαυτό σας.

Κυριαρχήστε πάνω στις σκέψεις σας. Αν το μυαλό σας συνέχεια αναμασά το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα κάντε μία ακόμα σκέψη που θα σας δώσει ελπίδα. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων ζητήστε τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεστε.

Η αληθινή ζωή εμπεριέχει τα πάνω της και τα κάτω της. Μπορεί να μην έχουμε τον έλεγχο σε πολλά πράγματα και αυτή η πραγματικότητα να μας θυμώνει. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και τους φόβους σας με άλλους ανθρώπους. Μη θεωρείτε ότι οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από εσάς. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι οι δικές σας ανησυχίες είναι κοινές με άλλων ανθρώπων.

Θυμηθείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στο παρελθόν. Πως τα καταφέρατε τότε; Τι σκεφτόσασταν εκείνη την περίοδο; Τι σας υποστήριξε και τα καταφέρατε; Τι στάθηκε εμπόδιο. Ποια δική σας εμπειρία είναι χρήσιμη στο σήμερα σας;

Πολλοί άνθρωποι και ιδίως οι άντρες μπορεί να θεωρούν προσωπική αποτυχία την οικονομική κατάσταση που υπάρχει. Η αλήθεια είναι όμως ότι είναι άδικο να επωμιστεί ένα άνθρωπος αυτό το βάρος. Οι άντρες είναι πολλοί ευάλωτοι  αυτόν τον καιρό αφού πιασμένοι στον στερεότυπο: «ο άντρας πρέπει να φροντίζει για τα οικονομικά και να είναι δυνατός».

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά παράπλευρα προβλήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι μέσα σε μία οικογένεια και οι δύο είναι εξίσου υπεύθυνοι για να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί μια κρίση. Ακόμα και αν μία γυναίκα είναι σπίτι και μεγαλώνει τα παιδιά και ο άντρας είναι ο μόνος που δουλεύει , η γυναίκα από τη θέση που βρίσκεται μπορεί να προσφέρει απλόχερα βοήθεια.

Έξυπνες οικονομικές αγορές, συναισθηματική στήριξη, μείωση των εξόδων που ενδεχομένως να δυσκολεύουν την κατάσταση, είναι μόνο λίγα από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν.

Η εξουσία, τα χρήματα και το σεξ είναι, αμέσως μετά τα ναρκωτικά και το αλκοόλ,  είναι τρία πράγματα που επιλέγουν οι άνθρωποι για να αισθανθούν καλά.  Η πραγματικότητα είναι όμως ότι,  αυτό που μας γεμίζει «απέξω» , κάποια στιγμή παύει να υπάρχει, παύει να λειτουργεί , παύει να είναι το ίδιο ευχάριστο όπως ήταν κάποτε.

Ίσως η οικονομική κρίση να δημιουργήσει καινούριες ευκαιρίες να επαναπροσδιορίσουμε τις δικές μας αξίες και να δούμε πραγματικά τι λειτουργεί και τι όχι για εμάς. Η δουλειά αυτή με τον εαυτό μας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να ξεφορτωθούμε έτοιμες συνταγές όπως «το χρήμα φέρνει την ευτυχία», «αν αγοράσω αυτό το αντικείμενο θα είμαι απόλυτα ευτυχισμένη» κ.α.  Η δική μας συνταγή είναι αυτή  που μας βοηθά να ζήσουμε γνήσια και αυθεντικά.

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν… «Μήπως χρυσώνουμε το χάπι; Καλά τα λέμε εδώ αλλά εγώ δούλευα τόσα χρόνια και χωρίς να φταίω, βλέπω την ποιότητα της ζωής μου να χάνεται. Αισθάνομαι ανασφαλής και φοβάμαι για το μέλλον, θέλω να βοηθήσω τα παιδιά μου αλλά δεν μπορώ κ.α » και δεν είναι καθόλου αφύσικο να έχουμε τέτοιες σκέψεις.

Οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει κάποτε: «Ευφυΐα ίσον προσαρμοστικότητα» και δεν έχουν άδικο. Ίσως το πιο έξυπνο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε , όλοι , αυτόν καιρό είναι να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων και να βρούμε τη μέγιστη απόλαυση μέσα σε αυτήν.

Προσαρμοστικότητα δε σημαίνει εγκαταλείπω, δεν σημαίνει δε δρω, δεν σκέφτομαι, δεν προσπαθώ. Σημαίνει ότι αποδέχομαι αυτό που συμβαίνει (όσο και αν με πονά ή με θυμώνει) και σταματώ να αντιστέκομαι στη ροή των πραγμάτων. Ζω παρ΄όλα αυτά. Και προσπαθώ να ζω καλά.

πηγή-kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου