Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Smartphones και e-readers αυξάνουν την ανάγνωση των εφημερίδων

Στην ενημέρωση μέσω των εφημερίδων στρέφονται όσοι χρησιμοποιούν φορητές συσκευές με πρόσβαση στο Ίντερνετ, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα δύο έρευνών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις έρευνες, όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-readers) είναι πιθανότερο να διαβάζουν εφημερίδες, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες.

Ταυτόχρονα, οι κάτοχοι smartphones, ακόμη και όταν δεν αγοράζουν την εφημερίδα από το περίπτερο, διαβάζουν την διαδικτυακή της έκδοση στο κινητό τους.

«Σύμμαχος» των εφημερίδων οι e-readers
Έρευνα της εταιρείας Scarborough Research που διενεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν ή σκοπεύουν να αγοράσουν έναν e-reader, όπως το Kindle ή Nook, είναι κατά κανόνα και αναγνώστες εφημερίδων.

Το 78% των κατόχων e-reader (περίπου τέσσερα εκατομμύρια στις ΗΠΑ), δήλωσαν ότι διάβασαν εφημερίδα σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τουλάχιστον μία φορά στην περασμένη εβδομάδα. Στο σύνολο των ενηλίκων, το ποσοστό όσων διάβασαν εφημερίδα ανήλθε στο 71%.

Επιπρόσθετα, όσοι έχουν συσκευή e-reader είναι κατά 11% πιο πιθανό να διαβάζουν τακτικά εφημερίδα, σε σύγκριση με τον μέσο ενήλικα.

Παράλληλα, τη στιγμή που το 27% του συνόλου των ενηλίκων ανέφερε ότι επισκέφθηκε την ιστοσελίδα μιας εφημερίδας τον περασμένο μήνα, το ποσοστό μεταξύ των κατόχων e-reader ανήλθε στο 41%.

Όσοι χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές είναι κατά 48% πιο πιθανό να έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά την ιστοσελίδα κάποιας εφημερίδας στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

«Κερδίζει» και η εφημερίδα στο χαρτί
Οι ενήλικες κάτοχοι e-reader είναι, επίσης, κατά 9% πιο πιθανό να διάβασαν εφημερίδα σε έντυπη μορφή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Σε εθνικό επίπεδο, το 71% των κατόχων e-reader διαβάζουν καθημερινή ή κυριακάτικη εφημερίδα σε έντυπη έκδοση, σε σύγκριση με το 65% του συνόλου των ενηλίκων.

Επίσης, το μισό των ενηλίκων κατόχων e-reader διαβάζουν κυριακάτικη εφημερίδα, σε σύγκριση με το 46% όλων των ενηλίκων.

«Οι συσκευές e-reader συσκευές αποτελούν σημαντική τεχνολογία για εκατομμύρια Αμερικανούς και τα στοιχεία δείχνουν ότι αναδεικνύονται σε φυσικό ‘’σύντροφο’’ των εφημερίδων», δήλωσε ο Γκάρι Μίο, αντιπρόεδρος Ψηφιακών Μέσων της Scarborough Research.

Διαβάζουν εφημερίδα στο κινητό
Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη δημοτικότητα των smartphones έχει θετικό αντίκτυπο στις εφημερίδες.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, στη Βρετανία, το 13% των ανθρώπων που μπαίνουν στο Ίντερνετ από το κινητό τους τηλέφωνο δήλωσε ότι η κατοχή smartphones, όπως το iPhone, τους έκανε να διαβάζουν περισσότερες εφημερίδες online.

Ωστόσο, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξαιτίας της πρόσβασης στο Ίντερνετ διαβάζουν λιγότερες εφημερίδες.

πηγή-tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου