Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στη Φρανκφούρτη χτυπά η καρδιά του βιβλίου

Αφιερωμένη στην ψηφιακή τεχνολογία είναι η φετινή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης που υποδέχτηκε την Τρίτη χιλιάδες επαγγελματίες του βιβλίου από όλο τον κόσμο.
Η Φρανκφούρτη εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα της σημαντικότερης έκθεσης σε διεθνές επίπεδο, καθώς συμμετέχουν σε αυτή 7.533 εκδότες, συγγραφείς, εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες από 111 χώρες.
Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Αργεντινή και παρά την οικονομική κρίση, οι συμμετέχοντες ήταν ελαφρώς περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της έκθεσης ο Γιούργκεν Μπόος, το διαδίκτυο αναδεικνύεται σε σημαντικό στοιχείο της έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, πολλαπλασιάζοντας τον κύκλο των επαφών αλλά εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μια πιο άμεση, «ζωντανή» επαφή. Διαδραστικά βιβλία, on line συζητήσεις με συγγραφείς και εκδότες, διαδικτυακές κοινότητες αναγνωστών, είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες τις οποίες υπογράμμισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος της φετινής διοργάνωσης.

Οι υπεύθυνοι της έκθεσης έχουν σχεδιάσει πάνω από 100 εκδηλώσεις με διαδικτυακό ενδιαφέρον και προτρέπουν τους επισκέπτες να μοιραστούν μαζί τους τις εντυπώσεις τους στο νέο blog της έκθεσης (www.book-fair.com/blog) ή να τους επισκεφθούν στο facebook.

Διαδικτυακές λέσχες ανάγνωσης και ιστοσελίδες συγγραφέων θα παρουσιαστούν επίσημα σε εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Βολφγκανγκ Χάουλμπεϊν επιφυλάσσει εκπλήξεις στο κοινό του με τη βοήθεια των sms. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο διαγωνισμός για τα καλύτερα multimedia προϊόντα που θα θέσουν σε νέες βάσεις τη διαδικασία της αφήγησης και τη σχέση του αναγνώστη με το κείμενο.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα έχουν την τιμητική τους, με διάσημους συγγραφείς όπως ο νομπελίστας Γκύντερ Γκρας, ο Τζόναθαν Φράνζεν και ο Μπρετ Ίστον Έλις να συζητούν για τις νέες δυνατότητες των e-books. Στους υψηλούς προσκεκλημένους συγκαταλέγεται και ο Τέντο Ναγκέντα, πρώην πρόεδρος στον τομέα παραγωγής στα στούντιο της Ντίσνεϊ, ο οποίος θα αναπτύξει σε ομιλία του το θέμα «Καταργώντας τα σύνορα: Από το βιβλίο στο φιλμ ή στο βιντεοπαιχνίδι και αντίστροφα».

Η έκθεση της Φρανκφούρτης φέρνει κοντά τους ανθρώπους-κλειδιά από διαφορετικές βιομηχανίες, από τη μουσική, τον κινηματογράφο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το βιβλίο, προβλέποντας ότι σύντομα θα αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, με αιχμή του ενδιαφέροντος τα e-books.

πηγή-naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου