Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ένα θρυλικό αυτοκίνητο σε έκθεση κλασικών μοντέλων

Ένα αυτοκίνητο της Άλφα Ρομέο από το 1937, που σχεδιάστηκε ως «αντίπαλον δέος» στα υπεροχήματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έφθασε στην Αυστραλία για να εκτεθεί στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου της Μελβούρνης.

Ελάχιστα ήταν γνωστά μέχρι πρόσφατα για την «Αεροδυναμική Αράχνη», γνωστότερη ως Aerospider, ένα μοντέλο το οποίο, ήλπιζε ο ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι στα τέλη της δεκαετίας του '30, θα βοηθούσε στην αναζωογόνηση της φθίνουσας, τότε, ιταλικής βιομηχανίας.

«Αυτό το αυτοκίνητο είναι το "τέρας Λοχ Νες" για τον κόσμο της αυτοκίνησης», δήλωσε ο Πολ Μάθερς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Έκθεσης Κλασικών Αυτοκινήτων της Μελβούρνης και πρόσθεσε: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτό το αυτοκίνητο θεωρείτο μύθος, ότι μάλλον ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας, έως ότου ανακαλύφθηκε, πριν από 10 χρόνια, από το σημερινό ιδιοκτήτη του, Τζορτζ Γκεμπχαρτ».

Η Αεροδυναμική Σπάιντερ σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο σχεδιαστή μηχανικό της Άλφα Ρομέο, Βιτόριο Τζάνο, και κατασκευάστηκε μυστικά σε εργοστάσιο της Ουγγαρίας, δύο χρόνια πριν από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχει μια απίστευτη ιστορία. Έχει ακόμα επάνω του τρύπες από σφαίρες», συνέχισε ο Μάθερς.

Η Aerospider κατασκευάστηκε από τους αδελφούς Τζίνο και Όσκαρ Γιάνκοβιτς, και έχει εξακύλινδρο κινητήρα 2,3 λίτρων. Αυτό το αεροδυναμικό αυτοκίνητο ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Ήταν το πρώτο που διέθετε ευέλικτο τιμόνι διεύθυνσης μπροστά από το κάθισμα του οδηγού και το πρώτο που είχε την αγωνιστική γραμμή του «πούρου». Στα μέσα της δεκαετίας του '30 η Άλφα Ρομέο είχε αρχίσει να χάνει την κυριαρχία της στους αγώνες αυτοκινήτου της Ευρώπης από το μεγάλο γερμανό ανταγωνιστή της, τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler-Benz.

Ο Μάθερς κατέληξε ότι το αυτοκίνητο, η αξία του οποίου υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (περίπου 71 εκατομμύρια ευρώ) θα είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της εκδήλωσης.

πηγή-ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου