Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Πως γίνεται η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο

Ευελιξία για μεταγενέστερη ένταξη επιχειρηματιών στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και «μαχαίρι» στην δυνατότητα εφοριακών και τελωνειακών να κάνουν «διευκολύνσεις» στην πληρωμή οφειλών προσφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη στις εφορίες.

Όπως εξηγείται στην εγκύκλιο δικαίωμα ρύθμισης έχουν τα ληξιπρόθεσμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 χρέη προς το Δημόσιο που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία.

Παρέχεται η δυνατότητα της έκπτωσης μέρους των πρόσθετων φόρων ή πρόσθετων τελών (φορολογικών προσαυξήσεων), το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το έτος της βεβαίωσης, με έναρξη 10% για το έτος 2007 και κατάληξη το έτος 2010 με έκπτωση 40%. Αντίθετα για όσα χρέη έχουν βεβαιωθεί από το έτος 2006 και προγενέστερα δεν χορηγείται έκπτωση στις φορολογικές προσαυξήσεις.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι:

• Από 01.10.2010 και για χρονικό διάστημα δύο ετών αναστέλλεται η αρμοδιότητα των Προϊστάμενων Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, και των αρμόδιων επιτροπών των Δ.Ο.Υ. και των Τελωνείων να χορηγούν διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής και επανεξέτασης αυτών για χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30.09.2010.

• Ο οφειλέτης που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση με πολλές μηνιαίες δόσεις και απέκτησε κατά τη διάρκειά της ταμειακή ευχέρεια, μπορεί με αίτησή του να ζητήσει την υπαγωγή του σε ρύθμιση με λιγότερες μηνιαίες δόσεις, οπότε θα τύχει μεγαλύτερου ποσοστού απαλλαγής προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής για το ποσό που απομένει. Εάν επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής του τότε απαλλάσσεται κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης που τελικά διαμορφώνεται.

• Μια άλλη ευελιξία της ρύθμισης είναι η δυνατότητα του οφειλέτη που για οποιοδήποτε λόγο δεν εντάχθηκε στη ρύθμιση μέχρι τις 29.10.2010 να ενταχθεί μεταγενέστερα, εφόσον καταβάλλει τις δόσεις των οποίων θα έχει παρέλθει η προθεσμία καταβολής τους μαζί με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και να τύχει των ευεργετημάτων της ρύθμισης. Επίσης δίδεται η δυνατότητα στον οφειλέτη ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο εχασε τη ρύθμιση, να ενταχθεί εκ νέου σε όμοια ή διαφορετική.

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι ρυθμίσεις δόθηκαν τα εξής παραδείγματα:

Παράδειγμα Γρήγορης εξόφλησης

Αν κάποιος οφειλέτης έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε 45 μηνιαίες δόσεις (με απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό 50%) και αποφασίσει την εξόφληση μέσα στην προθεσμία της 11ης δόσης, τότε το ποσοστό απαλλαγής που του παρέχεται επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής του υπολοίπου χρέους (που εξοφλείται εφάπαξ) ανέρχεται σε ποσοστό 90% και όχι σε 50%.

Παράδειγμα μεταγενέστερης αίτησης: αν κάποιος οφειλέτης δεν έχει ενταχθεί στη ρύθμιση και ζητήσει να ενταχθεί το Μάιο του 2011 τα προγράμματα που μπορεί να επιλέξει είναι όσα περιλαμβάνουν από 8 μηνιαίες δόσεις και άνω, δεδομένου μαζί με την πρώτη δόση (δόση Μαϊου) πρέπει να καταβάλει αθροιστικά και όλες τις δόσεις των οπίων έχει παρέλθει η προθεσμία καταβολής (δόσεις Οκτωβρίου 2010 έως και Απριλίου 2011).

Παράδειγμα βραδύτερης εξόφλησης: αν κάποιος οφειλέτης έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε 20 μηνιαίες δόσεις (με απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό 80%) και αποφασίσει κατά την προθεσμία της 11ης δόσης να υπαχθεί σε πρόγραμμα 45 δόσεων, τότε το ποσοστό απαλλαγής που του παρέχεται επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής του υπολοίπου χρέους ανέρχεται σε ποσοστό 50% και όχι σε 90%.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου