Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Οι Financial Times διαφωνούν με την περαίωση

Αντιδράσεις για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την περαίωση, δεν προκλήθηκαν μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μεμονωμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ακόμα και οι Financial Times διαφωνούν με την περαίωση, απ' ότι φαίνεται και σε δημοσίευμα τους.

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ των Kerin Hope και David Oakley, που τιτλοφορείται Greeksrush through law giving tax amnesties, χαρακτηρίζει τον νέο νόμο ως παραχώρηση φορολογικής αμνηστίας σε χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Το ρεπορτάζ παραθέτει και δηλώσεις του πρώην Υφυπουργού Γ. Φλωρίδη, σύμφωνα με τις οποίες τα πρόστιμα που υιοθετεί ο νέος νόμος είναι τόσο μικρά, που στην πραγματικότητα επιβραβεύουν την φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα οι μικροεπιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν ελπίζοντας σε μία ακόμα αμνηστία.

Οι Hope και Oakley τονίζουν επίσης ότι ο νέος νόμος για την περαίωση δεν κινείται στο ίδιο πνεύμα με τις προτάσεις της Τρόικας, που επιβλέπει την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.

Συμπληρώνει δε, ότι αυτή η νέα νομοθεσία σηματοδοτεί την πρώτη φορά, μετά την συμφωνία για το πακέτο στήριξης, που η Αθήνα ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση όσον αφορά τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, από εκείνη που προβλέπει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Οι Hope και Oakley υπογραμμίζουν ακόμα, ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το νέο νόμο έπαιξαν και πολιτικά ζητήματα.

''Με τις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη να θεωρούνται ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο, η απόφαση να κλείσουν οι φορολογικές υποθέσεις δεκαετιών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων'' παρατίθονται οι δηλώσεις μέλους του κυβερνώντος κόμματος στο δημοσίευμα.

Επενδυτής πάντως στο Λονδίνο, αναρωτήθηκε, σε δηλώσεις του για το ζήτημα, πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να περιμένει να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν μπορεί να αυξήσει τους φόρους.

''Αυτό είναι ένα πολιτισμικό πρόβλημα που πολλοί εκτός Ελλάδας δεν εκτιμούν'', τόνισε χαρακτηριστικά.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου