Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΟΗΕ: Η μακρά ύφεση θα φέρει κοινωνική αναταραχή

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) προειδοποίησε για την αυξανόμενη κοινωνική αναταραχή καθώς τώρα διαβλέπει πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας απασχόλησης θα καθυστερήσει ως το 2015. Δηλαδή, δύο χρόνια αργότερα από τις αρχικές του εκτιμήσεις ότι η αγορά εργασίας θα ανέκαμπτε στα προ της κρίσης επίπεδα του 2013.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, απαιτούνται γύρω στα 22 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, 14 εκατ. στις πλούσιες χώρες και 8 εκατ. στις αναπτυσσόμενες.

Ο οργανισμός προειδοποιεί σήμερα για μία μακρά "ύφεση στην αγορά εργασίας" και επισημαίνει πως η κοινωνική αντίδραση έναντι της κρίσης έχει ήδη καταγραφεί σε τουλάχιστον 25 χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες που ανακάμπτουν.

Ο Raymond Torres, βασικός συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης του ILO's World of Work report, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην αποσύρουν τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης όσο η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύνατη. Η πρόωρη απόσυρση αυτών των μέτρων και η μη κατάλληλη αντιμετώπιση των θεμελιακών αιτίων της κρίσης εξηγούν τις δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση.

Απ' όταν ξεκίνησε η κρίση το 2007, γύρω στα 30-35 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν παγκοσμίως. Ο ILO προβλέπει πως η παγκόσμια ανεργία θα ανέλθει σε 213 εκατ. φέτος με ποσοστό 6,5%. Για τις ΗΠΑ, ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που χρειάζεται για να ανακτηθούν τα προ της κρίσης επίπεδα είναι 6,9 εκατ..

Τέλος, ο ILO συνιστά τρεις πολιτικές για μία οικονομική ανάκαμψη με αύξηση της απασχόλησης:

• Ενεργές πολιτικές αγοράς εργασίας με εκπαίδευση και μοίρασμα της εργασίας ώστε να απορροφηθούν νέοι άνθρωποι.

• Στενότερη σύνδεση μισθών και κερδών παραγωγικότητας στις πλεονασματικές χώρες ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση και η δημιουργία απασχόλησης.

• Μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα για τη διασφάλιση της διοχέτευσης των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων σταθερών θέσεων απασχόλησης.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου