Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Τι λέει ο Ντοµινίκ;

Του Ι. Κ.  Πρετεντέρη από tanea.gr

ΕΧΩ ΤΗΝ αίσθηση ότι πρέπει να δίνουµε προσοχή σε όσα λέει ο Ντοµινίκ Στρος-Καν.  ΟΧΙ ΜΟΝΟ επειδή είναι επικεφαλής του ΔΝΤ και ως εκ τούτου έχει αναλάβει εργολαβικά τα κουµάντα µε την τσέπη µας. Ούτε απλώς επειδή είναι σύντροφος σοσιαλιστής _ το είδος, δηλαδή, του πολιτικού που µας τα παίρνει µεν αλλά «µε πόνο ψυχής» και «για το καλό µας».

ΑΛΛΑ, ΚΥΡΙΩΣ, επειδή ο Ντοµινίκ δεν είναι κανένας άσχετος ούτε κανένας µπουρδολόγος. Ξέρει για τι µιλάει και έχουν σηµασία αυτά που λέει. Αρα είναι µάλλον χρήσιµο να τον ακούµε.

ΞΕΤΡΥΠΩΣΑ, ΛΟΙΠΟΝ, µια συνέντευξή του φίλου µας του Ντοµινίκ στη «Μonde» της περασµένης Παρασκευής. Τι λέει εκεί;

ΕΝΑ ΠΟΛΥ βασικό πράγµα. Οτι τρεις κίνδυνοι απειλούν σήµερα την οικονοµία: το ενδεχόµενο µιας ανάπτυξης χωρίς απασχόληση, ο εγωισµός των κρατών και το δηµόσιο χρέος. ΤΑ ΔΥΟ πρώτα προφανώς δεν µας αφορούν. Στη σηµερινή Ελλάδα η λέξη «ανάπτυξη» (µε ή χωρίς απασχόληση) είναι ούτως ή άλλως περίπου απαγορευµένη έννοια, ενώ δεν υπάρχουν ζητήµατα εθνικού εγωισµού σε µια χώρα που επιβιώνει χάρη στον διεθνή ρεφενέ. Αλλά το χρέος είναι η περίπτωσή µας.

ΚΑΙ ΤΙ λέει γι αυτό ο αδελφός µας ο Ντοµινίκ; Πως τα µέτρησαν στο ΔΝΤ και βρήκαν ότι µόνο το 1/10 της αύξησης του χρέους οφείλεται στα ελλείµµατα. Τα 9/10 οφείλονται στην ύφεση της οικονοµίας. Αρα, αυτή πρέπει να αντιµετωπιστεί κατά απόλυτη προτεραιότητα.

ΠΕΣ ΤΑ
Χρυσόστοµε! Διότι όταν τα λέµε εµείς στους δικούς µας, µας κοιτάνε παράξενα  άλλο τώρα που και οι υπάλληλοι του ΔΝΤ έβαλαν το χεράκι τους για να µας πλακώσουν στους φόρους και να βυθίσουν τη χώρα στην ύφεση… ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ δεν τα λέει µόνο ο Ντοµινίκ που είναι και σοσιαλιστής. Τα λέει και ο τελευταίος «Εconomist» όπου, ως γνωστόν, στεγάζονται οι χειρότερες δεξιάντζες. Το καλό περιοδικό αφιερώνει δεκαοκτώ ολόκληρες σελίδες και ένα κύριο άρθρο για να υποστηρίξει ότι αν η οικονοµία δεν µπει επειγόντως στον δρόµο της ανάπτυξης, κινδυνεύει να βαλτώσει. ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ πώς καταλήγει ο «Εconomist»; Οτι πρέπει «να ασχοληθούµε περισσότερο µε µεταρρυθµίσεις που προάγουν την ανάπτυξη παρά µε τη βραχυπρόθεσµη φορολογική λιτότητα».

ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ
σηµαίνει ότι ο σοσιαλιστής Ντοµινίκ και οι δεξιοί του «Εconomist» λένε ακριβώς το ίδιο πράγµα, το οποίο είναι το αντίθετο από αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Και η οποία δεν µπαίνει καν στον κόπο να κουβεντιάσει αν αυτό που κάνει είναι σωστό.

Η ΑΛΛΗ εξήγηση, βεβαίως, είναι ότι όλοι έχουν άδικο και οι δικοί µας δίκιο. Μπορεί…

Ο Ντοµινίκ ΣτροςΚαν δεν είναι κανένας άσχετος ούτε κανένας µπουρδολόγος. Ξέρει για τι µιλάει και έχουν σηµασία αυτά που λέει. Αρα είναι µάλλον χρήσιµο να τον ακούµε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου